EK ne želi da sklopi preliminarni sporazum sa Rusijom o kupovini vakcine, Nemačka nastavlja pregovore

Evropska komisija ne želi da zaključi preliminarni sporazum o kupovini ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), dok je Nemačka spremna za bilateralni sporazum, pišu zapadni mediji, pozivajući se na neimenovane izvore.
Sputnik
„Nemačka je spremna na pregovore o sklapanju bilateralnog sporazuma o kupovini ruske vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V)“, saopštio je izvor agencije Rojters.

Kako se navodi, tokom sastanka ministara zdravlja EU u Evropskoj komisiji 7. aprila saopšteno je da Evropska komisije ne želi da zaključi preliminarni sporazum o kupovini ruske vakcine. Ministar zdravlja Nemačke Jens Špan rekao je tokom sastanka da će Nemačka nastaviti da vodi bilateralne pregovore o nabavci vakcine.

Pre sklapanja preliminarnog sporazuma, Nemačka namerava da utvrdi količinu i rokove isporuke ruske vakcine, navodi Rojters.

Istovremeno, nemački ministar je istakao da Nemačka u svakom slučaju računa na registraciju vakcine u EU, kao i da bi Rusija trebalo da dostavi Evropskoj agenciji za lekove sve podatke koji su neophodni za odobrenje vakcine.

Ranije je saopšteno da je Ministarstvo zdravlja Bavarske potpisalo memorandum o razumevanju sa Ruskim fondom za direktne investicije o mogućim isporukama u ovu pokrajinu vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Nemačka kancelarka Angela Merkel više puta je saopštavala da je Berlin spreman da kupi vakcinu „Sputnjik Ve“, nakon registracije u EU.

Pročitajte još:

 

 

Komentar