Kravčuk: Minsk ne može biti platforma za pregovore o Donbasu, alternativa - Poljska

Šef ukrajinske delegacije u Kontakt grupi za Donbas Leonid Kravčuk izneo je predlog da se pregovori iz Minska, gde su se odvijali pre izbijanja pandemije virusa korona, premeste u Poljsku. Kako kaže, Minsk više ne može da bude mesto za pregovore jer nije demokratska zemlja i zavisna je od Rusije.
Sputnik
„Iz nekadašnjeg socijalističkog bloka predložio bih Poljsku. Zbog toga što tu neće biti pitanja. Mi i Poljska nismo uvek bili prijatelji i zato niko neće reći da je Poljska večni, verni prijatelj Ukrajine. To bi bilo normalno. Van socijalističkog bloka tu je mnogo zemalja. To mora da bude neutralna zemlja, demokratska,to ni u kom slučaju ne može biti Belorusija, jer ona, iz usta Lukašenka, poručuje veoma ružne i čak neprilične stvari na račun Ukrajine, ona je pod kontrolom Rusije“, rekao je Kračuk u izjavi za TV „Ukrajina 24“.
DNR: Ukrajina spremna za rat

Kravčuk pretpostavlja da se Rusija neće složiti s tim da se pregovori prebace u drugu zemlju jer je problematično odvesti predstavnike samoproglašenih republika u Donbasu u drugu zemlju.

Za sebe kaže da u Minsk neće ići i da je spreman i da ode s funkcije ako mu bude predloženo da se pregovori vode u beloruskoj prestonici.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optižuju za pogoršanje situacije.

Komentar