FSB privela pristalice ukrajinskih neonacista/video/

Ruska Federalna služba bezbednosti privela je u Gelendžiku i Jaroslavlju 14 pripadnika ukrajinske neonacističke organizacije „M.K.U.“, čiji je lider prošle godine pozivao na organizaciju terorističkih napada u Rusiji.
Sputnik
Pronađena je velika količina materijala neonacističkog sadržaja, hladno oružje, instrukcije za izradu bombi i vatrenog oružja.

Uhapšeni priznali tokom saslušanja da je njihova grupa formirana 2019. godine „pod ideološkim uticajem“ državljanina Ukrajine Jegora Krasnova, koji je na društvenim mrežama koristio pseudonim „Jegor Jakovljev“.

FSB: U Rusiji sprečeno 200 terorističkih napada tokom protekle decenije

On i drugi članovi „MKU" u Rusiju su slali instrukcije iz Kijeva i Harkova za izvođenje terorističkih napada, masovnih ubistava i drugih akcija, navodi se u saopštenju FSB.

U FSB ističu da su se članovi organizacije za to obučavali na specijalnim treninzima, pri čemu su često "praktične veštine" isprobavali na beskućnicima i mladima koji su bili deo pojedinih subkultura.

Kao znak „privrženosti nacističkoj ideologiji“ članovi grupe su spaljivali kopiju Zastave pobede.

U februaru je FSB takođe privela pristalice „MKU" u Voronježu. Optuženi su za propagandu neonacizma i masovnih ubistava.

Pročitajte još:

 

Komentar