Da li će dete baciti klavir na glavu drugog deteta nakon odgledanog „Toma i Džerija“?

Da li će dete baciti koncertni klavir na glavu drugog deteta, nakon što odgleda crtać „Tom i Džeri“ - samo je jedno od apsurdnih pitanja koje proističe iz nedavne polemike o junaku crtanog filma, a koja je  jasno iscrtala sve prisutniji problem nametanja političke korektnosti u stvaralaštvu.
Sputnik

Ima li politika korektnosti granice, kuda vodi dosledno poštovanje njenih pravila, kakva je dalja sudbina kritike, humora i satire, hoćemo li deci cenzurisati i bajke da bismo ih sačuvali od nasilja, rasizma, seksizma, svega što i te kako postoji u stvarnom svetu – neka su od pitanja na koja za „Orbitu kulture“ odgovore daju psihoanalitičar Žarko Trebješanin i Jovana Papan, urednica portala „Detinjarije“ i autorka knjige „Politika za decu“.

Ko su junaci savremenog ruskog stripa, kulturnog fenomena koji se u Rusiji smatra mladom formom a sve je prisutniji u svetskoj devetoj umetnosti ? Kako je, izrastajući  iz temelja jugoslovenskog stripa, ruski pružio izuzetan doprinos razvoju evropskog i svetskog – za Orbitu kulture otkriva Irina Antanasijević, profesor ruske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i autorka niza studija o ruskom stripu.

Na kakve trendove u arhitekturi ukazuje Prickerova nagrada, ove godine dodeljena francuskom paru koji zagovara očuvanje i restauraciju starih zdanja - sa jasnim stavom da je sve ostalo kratkoročna odluka, gubljenje energije, materijala i istorije -  kao i zašto bi bilo dobro da se takav trend primeni i u našoj arhitektonskoj praksi objašnjava arhitekta Miodrag Ninić

+Ko su autorke koje su se našle u nedavno objavljenoj knjizi „Nemiri u četiri zida“, neobičnom izboru pripovedaka srpskih književnica prve polovine 20. veka, zajedno sa Desankom Maksimović, Isidorom Sekulić, Jelenom Dimitrijević... otkriva urednica ovog izdanja, Žarka Svirčev.

U „Orbiti kulture“ saznajemo i zašto prvakinja „Ateljea 212“ Gorica Popović (glavna glumica serije  „Kaljave gume“), baš kao i njena junakinja gospođa Vesna istinski veruje da „ako ne iskaljaš gume na svom putu, onda nisi ni živeo“.

Da li će dete baciti klavir na glavu drugog deteta nakon odgledanog „Toma i Džerija“?
Komentar