Putin čestitao Krimljanima godišnjicu prisajedinjenja Rusiji: Današnji datum - istorijski

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Krimljanima sedmu godišnjicu prisajedinjenja Rusiji. Taj datum je, bez preuveličavanja, istorijski, rekao je Putin.
Sputnik
„Čestitam vam sedmu godišnjicu prisajedinjenja Krima i Sevastopolja Rusiji. To je praznik za sve nas, za čitavu našu zemlju – veliku, ogromnu Rusiju“, rekao je Putin.

Rad na razvoju Krima odvija se neprekidno i na sistemskom nivou, ali još mnogo toga treba uraditi, poručuje predsednik Rusije.

„Predstoji nam da uradimo još dosta toga. Znate i sami koliko toga još treba izgraditi, obnoviti, dovesti u red, koliko se problema nakupilo za prethodnih nekoliko decenija“, rekao je ruski predsednik u on-lajn obraćanju građanima Krima i Sevastopolja.

On je dodao da se velika sredstva ulažu u privredu, socijalnu sferu, transportnu infrastrukturu, a posebna pažnja se poklanja očuvanju kulturnog nasleđa i spomenika.

Ruski predsednik je dodao da decenijama u Krim nije ulagano, da su sredstva i resurse samo izvlačili. Došlo je vreme da se nadoknadi propušteno, dodao je Putin.

Prema njegovim rečima, obim privatnih investicija na Krimu treba da premaši bilion rubalja (13 milijardi dolara) u naredne četiri godine.

O uspehu naših akcija možemo govoriti samo ako uspemo da osiguramo suštinski rast privatnih investicija, rekao je Putin i dodao da je reč o ambicioznom zadatku.

Realizacija velikih projekata na poluostrvu, uključujući rešavanje pitanje vodosnabdevanja i elektrosnabdevanja stvoriće uslove za dalji razvoj Krima.

Dodao je i da pitanje vodosnabdevanja sada prioritetno.

Tokom tele-mosta je poručio i da će ruske vlasti učiniti sve kako bi osigurale stabilnost i bezbednost Krima, da će razvijati region i stvarati uslove za priliv investicija.

Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Pročitajte još:

Komentar