Amerika pokušala da odgovori Brazil od kupovine „Sputnjika Ve“

Amerika je pokušala da odgovori Brazil od kupovine ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), sledi iz Izveštaja američkog Ministarstva za zdravstvo i socijalne službe. Na to je ukazao ruski proizvođač vakcine, ocenivši da je takvo ponašanje neetično.
Sputnik

U Izveštaju, sačinjenom krajem 2020. godine, navodi se da je Odeljenje američkog Ministarstva zdravlja za međunarodna pitanja „iskoristilo diplomatske odnose u regionu severne i južne Amerike“ kako bi se suprotstavilo naporima više država koje su navodno nastojale da „na štetu bezbednosti Amerike“ ojačaju svoj uticaj u tom regionu. Te zemlje su Rusija, Kuba i Venecuela.

​Na Tviter nalogu vakcine „Sputnjik Ve“ objavljen je i deo Izveštaja u kojem se navodi da je to Odeljenje zajedno sa drugim američkim institucijama jačalo veze i pružalo pomoć zemljama severne i južne Amerike kako bi ih odgovorili od toga da prime pomoć od „zlonamernih država“.

Kao jedan od primera navodi se i to da je kancelarija atašea za pitanja zdravstva upotrebljena kako bi ubedili Brazil da ne nabavlja rusku vakcinu protiv kovida.

„Američko Ministarstvo zdravlja je javno potvrdilo da je vršilo pritisak na Brazil u vezi sa vakcinom ‘Sputnjik Ve’. Verujemo da zemlje treba da sarađuju kako bi spasile živote. Napori usmereni na potkopavanje vakcine su neetični i cena toga se plaća životima“, navodi se na Tviter nalogu ruske vakcine.

​Podsetimo, prošle nedelje je brazilsko Ministarstvo zdravlja objavilo da će od Rusije nabavljati vakcine protiv virusa korona. Brazil je na drugom mestu u svetu po broju obolelih od virusa korona. Od početka pandemije u Brazilu se virusom korona zarazilo više od 11,5 miliona ljudi, a bitku sa virusom je izgubilo skoro 280.000 Brazilaca. 

Pročitajte još:

Komentar