Stankovićevih 50 – ekspresno je ućutkao kritičare, a samo jedan poraz (ga) boli...

Crvena zvezda je razbila Mačvu u zaostalom meču 22. kola Superlige (4:0) u jubilarnom 50. meču Dejana Stankovića na klupi aktuelnog srpskog šampiona. Nekada legendarni vezista Zvezde, Intera i Lacija stigao je kao naslednik Vladana Milojevića, koji je činio čuda, i mnogi su u početku bili skeptični. Ali, Deki ih je sve demantovao!
Sputnik

Kada je Dejan Stanković 21. decembra 2019. godine promovisan u novog šefa stručnog štaba Crvene zvezde daleko više je bilo onih koji su sumnjali u njegove trenerske kvalitet, nego onih koji su pozdravljali takav potez slavnog kluba.

Ali, posle jubilarnih 50 mnogi će se ugristi za jezik...

​Jedno je biti vrhunski fudbaler, a nešto sasvim drugo biti dobar trener. Ali kao rođeni pobednik, Stanković je želeo i dobio „vruć krompir“, s obzirom na to da Zvezda ne prašta neuspeh, večito juriša na duplu krunu, a Milojević mu je u amanet ostavio tapiju na igranje (bar) u Ligi Evrope, igrala se i Liga šampiona.

I zato je Stanković s ogromnim pritiskom krenuo u svoju prvu trenersku avanturu. Prvu, ali verovatno najemotivniju koju će imati da kraja trenerske karijere. Poznato je s koliko emocija se Deki davao Zvezdi u koju je stigao iz Teleoptika sa svega 14 godina, a meteorski uspon talentovani Zemunac je doživeo davne 1996. godine kada se evropskoj fudbalskoj javnosti predstavio golovima Kajzerslauternu u Kupu pobednika kupova.

Ali to je neka druga i posebna priča, o kojoj bismo mogli da prekosutra da pišemo i zbog toga ćemo se skoncentrisati na Dejana Stankovića isključivo kao trenera i njegov prvi samostalni trenerski posao.

I mora se priznati - pokazao je da ima šlifa i te kako, već na debiju protiv Čukaričkog na Banovom brdu, gde je Zvezda rutinski slavila (2:0).

​Titulu koju je osvojio prošle sezone, praktično mu je na tacni servirao prethodnik Milojević, ali je od tada jasno vidljiv Stankovićev pečat i pomak u Zvezdinoj igri. Kako u Superligi, tako i u Ligi Evrope. Zabeležio je 38 pobeda, devet remija i tri poraza. Gol-razlika pod njegovom komandom 130:28!

OK, mnogi će se setiti Omonije i eliminacije na Kipru posle penala. Ali, penali su lutrija i bio je početak sezone, velika sparina na „rajskom ostrvu“. Zvezdi i Dekiju se jednostavno nije dalo da polože taj ispit, pa su umesto Lige šampiona morali da se spuste stepenik niže i da zaigraju u Ligi Evrope.

I? Nisu se obrukali! Štaviše, bili su sjajni. Uprkos lošem startu i porazu od Hofenhajma u prvom kolu grupne faze, usledila su fantastična izdanja protiv Genta, Libereca, Hofenhajma i na kraju Milana.

Dvaput je Zvezda igrala sa daleko skupljim i moćnijim roso-nerima, i nijednom nije pognute glave napuštala fudbalsko bojište. Stanković je izuzetno ofanzivnom taktikom naterao veliki Milan, čiji je kao igrač Intera, bio ljuti rival, da se brani na San Siru!?

​Tada je bilo jasno da je div s Marakane povukao pravi potez kada je u decembru 2019. godine dao odrežene ruke Stankoviću da krene da peče samostalno trenerski zanat. Osim poraza od Hofenhajma, nije bio bolan ni onaj u Senti protiv TSC, dok Stankovića verovatno boli eliminacija u polufinalu Kupa Srbije od Partizana.

Zvezda deklasirala Mačvu i otišla na plus devet!

To je jedina, ako može da se kaže, mrlja. Ne zbog rezultatskog neuspeha, već zbog loše igre crveno-belih u sudaru s najvećim rivalom. Poznato je da je Deki izuzetno emotivan i da ga je poraz od Partizana žestoko pogodio, ali podigao se kao i bezbroj puta tokom igračke karijere i krenuo u nove pohode.

Zvezda ove sezone u Superligi ne zna za poraz (24 pobede i dva remija, gol razlika 70:10), ima ogromnih devet poena prednosti u odnosu na Partizan, i praktično je potrebno čudo da se dogodi da div s Marakane i Stanković ne ispišu istoriju i po četvrti put zaredom postanu prvaci države. 

U Kupu Srbije Zvezda će u četvrtfinalu odmeriti snage sa IMT, a već u polufinalu mogla bi ponovo da se sastane sa crno-belima. Dakle, Stanković bi imao idealnu priliku da obriše tu jednu mrlju i da nastavi da niže uspehe s voljenim klubom.

Jednostavno, Stanković koji se okružio italijansko-srpskim stručnim štabom i napravio pun pogodak, neosporno poseduje veliki trenerski potencijal i kvalitet i sasvim sigurno će posle Srbije dobiti priliku da se oproba kao trener nekog kluba u Italiji, gde je svojevremeno bio desna ruka Stramaćoniju na klupi Udinezea.

► Zvezdin ukleti sudija je promenio ploču – može da se igra i u 95. minutu?! /foto/

► Iz Srbije se prisetio tragedije u svojoj zemlji: Taj dan neću zaboraviti nikada /video/

► Mesi i Ronaldo - doviđenja!

Komentar