LNR: U Donbas stigli strani instruktori za obuku snajperista, Kijev sprema provokacije

Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike registrovala je dolazak stranih instruktora u Donbas kako bi obučavali snajperiste Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je predstavnik pres službe Ministarstva odbrane LNR Ivan Filiponjenko. Kijev sprema provokacije na proleće, dodao je on.
Sputnik
„Prema podacima naših izvora, u zonu odgovornosti 80. brigade u oblasti naselja Gejevka (pod kontrolom Kijeva) stigla je grupa stranih vojnika. Glavni zadatak stranaca je obuka snajperista iz sastava desantnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine s ciljem izazivanja provokacija koje je ukrajinska komanda planirala na proleće“, rekao je novinarima Filiponjenko.

Prema podacima Narodne milicije stranci su poreklom iz Poljske i Litvanije, a 2014-2015. godine aktivno su učestvovali u vojnim operacijama u Donbasu na strani Ukrajinaca.

„Plaćenici odlaze danas na službu u tzv. litvansko-poljsko-ukrajinsku brigadu pod komandom pukovnika Dmitrija Bratiška, redovni dolasci u Donbas glavni su pravac delovanja internacionalne brigade“, dodao je on.

Pored toga, jedinice 80. brigade dobili su 30 snajperskih pušaka koje koriste u NATO i municiju za njih.

„Polazeći od dobijenih informacija sa velikom sigurnošću se može reći da u najskorije vreme treba očekivati češće provokacije ukrajinskih Oružanih snaga prema LNR“, rekao je Filiponjenko.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pre nekoliko dana šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da se Kijev, prema svim pokazateljima, priprema da pokrene nova borbena dejstva u Donbasu.

Komentar