Prema rečima Krjukova, za pravljenje testa za palačinke mogu da se koriste i sveži ceđeni sokovi umesto mleka. Kako je rekao, kuvari počinju da koriste sok od cvekle, šargarepe ili nara za osnovu, ili sokove od različitih vrsta povrća ili citrusa.
„Palačinke mogu da se prave sa čime god, sve zavisi od sopstvenih izuma, a ne od kuvarskog talenta. Palačinke mogu da se prave sa pivom, kvasom ili čak – sa vinom!“, ističe ruski kuvar za televiziju „Zvezda“.
S tim u vezi, objasnio je da će se u slučaju pravljenja palačinki sa pivom osetiti u njima aroma sveže pečenog raženog hleba.
„A ako palačinke pravite sa vinom, suva su za to pogodnija i pritom je bolje da to budu bela vina“, rekao je on.
Istovremeno, dodao je da ne bi trebalo koristiti isuviše jak alkohol, jer bi testo moglo da bude veoma gorko, ali da bi teoretska osnova mogla da posluži kao baza za svakog kulinara.
Inače, danas je u Rusiji počela nedelja Maslenice. Ona se u Rusiji ove godine obeležava u nedelji od 8. do 14. marta.
Stanovnici zemlje tradicionalno vezuju taj praznik za odlazak zime i početak proleća, za narodna veselja i palačinke. Prema tradiciji, u Rusiji se cele sedmice uoči Velikog posta prave i jedu palačinke, pritom često sa najneobičnijim i najraznovrsnijim nadevima i sastojcima.
Kako se Maslenica proslavlja u dalekom Sibiru i koji su njeni glavni simboli saznajte u video-blogu Olivere Ikodinović „Moja Rusija“: