Jezik sankcija SAD neće uticati našu odluku: Turska želi drugi puk ruskih sistema S-400

Ankara nastavlja da pregovara sa Moskvom o nabavci drugog puka sistema za protivvazduhoplovnu odbranu S-400 i mogućnosti zajedničke proizvodnje, bez obzira na američke sankcije, izjavio je šef sekretarijata za vojnu industriju Turske Ismail Demir.
Sputnik
„Ne primećujemo značajan uticaj sankcija. One su nepravedne i SAD su dužne da to isprave. Više puta smo govorili da jezik sankcija neće uticati na Tursku. Nastavljamo pregovore sa Rusijom o zajedničkoj proizvodnji S-400“, izjavio je Demir za televiziju „NTV“.

On je dodao da će Turska štititi svoja prava na zakonskim osnovama.

Istovremeno, stav Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa datom temom nazvao je pogrešnim.

„Ako misle da će nas odvratiti od donošenja bilo koje naše nacionalne odluke, varaju se“, istakao je šef sekretarijata za vojnu industriju.
Amerika opet pozvala Tursku da se reši sistema S-400

Podsetimo, mediji su pisali da je Vašigton predlagao Ankari da odustane od ruskih sistema S-400 za 100 milijardi dolara, ali Turska nije pristala. Umesto toga, izrazila je spremnost da kupi od Rusije drugi komplet S-400 pod uslovom predaje tehnologije.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija.

SAD su kasnije uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica u zemlji „povezanih sa Rusijom“.

Pročitajte još:

Komentar