„Zemlja nomada“, „Borat“, „Damin gambit“ i „Kruna“ dominirali dodelom Zlatnog globusa

Svečana ceremonija dodele Zlatnih globusa borila se sa nizom tehničkih problema onlajn dodele priznanja organizovane na dva kraja Amerike, ali bez većih iznenađenja u pogledu nagrađenih ostvarenja, osim u glumačkim kategorijama.
Sputnik

Što se tiče nagrada za filmska ostvarenja, Zlatni globusi su bili prilično ravnomerno raspoređeni, a „Zemlja nomada“, „Soul“ i „Borat naknadni film“ su osvojili po dve nagrade.

Rediteljka Kloi Žao je osvojila Zlatni globus za najbolju režiju, i ušla u istoriju kao prva žena azijskog porekla koja je osvojila ovo prestižno priznanje za svoj film Zemlja nomada koji je takođe, prema mnogobrojnim predviđanjima, proglašen i za najbolji film, prenosi RTS.

Piksarov film „Soul“ je osvojio nagradu kao najbolji animirani film i za najbolju muziku, a „Borat naknadni film“ je bio veliki pobednik jer je osvojio Zlatni globus kao najbolji film u kategoriji komedije i Saša Baron Koen nagradu kao najbolji glumac.

​U kategoriji televizijske produkcije i striming platformi, dominirao je, naravno, „Netfliks“. „Kruna“ je ovog puta osvojila više nagrada od bilo koje druge serije – četiri, uključujući i onu za najbolju dramsku TV seriju i priznanja u glumačkim kategorijama za Džoša O‘Konora, Emu Korin i Džilijen Anderson.

​„Damin gambit“ je pobedio u kategoriji Najbolja mini serija, a nagrada je pripala i glavnoj zvezdi, Anji Tejlor-Džoj.

Sitkom Schitt's Creek je još jedan od velikih pobednika koji je osvojio Zlatni globus kao najbolja TV serija – komedija i za najbolju glumicu, kultnu Ketrin O‘Hara.

Bilo je i velikih iznenađenja, posebno u kategorijama filmske glume. Iznenađenje je bilo da je Rozamund Pike dobila priznanje kao najbolja glumica u mjuziklu za ulogu u filmu „I Care A Lot“, a najveći šok je bila Andra Dej koja je osvojila Zlatni globus kao najbolja glumica u drami. Ništa manje iznenađenje je bio i Zlatni globus za Džodi Foster kao najbolju glumicu u sporednoj ulozi.

Iznenađenje je možda bilo i to što „Netfliksova“ drama „Mank“ reditelja Dejvida Finčera, priča o scenaristi filma „Građanin Kejn“, koja je bila veliki favorit sa šest nominacija, nije osvojila nijednu od nagrada.

​Zvezda „Crnog pantera“, Čedvik Bouzman, za koga se nije znalo da boluje od raka i čija je smrt u 44. godini šokirala njegove obožavaoce, posthumno je nagrađen kao najbolji glumac za poslednju ulogu u drami o džezu „Ma Rainey's Black Bottom“.

​Za najbolji strani film izabran je južnokorejski „Minari“.

Komentar