NATO: Pojačali smo prisustvo u Crnom moru kao odgovor Rusiji

NATO je pojačao prisustvo u Crnom moru kao odgovor na aktivnosti Rusije u regionu, izjavio je šef Alijanse Jens Stoltenberg.
Sputnik
„Konstatujemo jačanje Rusije u Crnom moru posle nelegalne aneksije Krima“, rekao je on na zajedničkom konferenciji za novinare sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljem.

Kako je dodao, pre svega radi se ojačanju ruske flote.

„NATO jača svoje prisustvo u Crnom moru, samo za poslednje tri nedelje tri američka broda su se našla u Crnom moru. Pored toga održane su i vežbe sa ukrajinskim pomorskim snagama. Na taj način je NATO ojačao prisustvo u Crnom moru i regionu pridao strateški značaj“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da vrata Alijanse ostaju otvorena za druge zemlje, a da Ukrajina treba da nastavi neophodne reforme.

„Od momenta kada je okončan Hladni rat Alijansa je udvostručila broj saveznika. Vrata NATO ostaju otvorena, sarađujemo sa mnogima, pa tako i sa Ukrajinom koja je kandidat za članstvo i saveznici podržavaju napore Ukrajine u cilju stupanja u članstvo“, rekao je generalni sekretar Alijanse. 

Ukrajina je, inače, šesta država koja je dobila status partnera NATO sa proširenim mogućnostima. Pre Kijeva, taj status su dobile Australija, Finska, Gruzija, Jordan i Švedska.

Satuts partnera sa proširenim mogućnostima uveden je 2014. godine a cilj je izgradnja dubljih, specijalizovanih bilateralnih odnosa.

Pročitajte još:

Komentar