Istraga u Crnoj Gori: Da li su obaveštajci nezakonito prisluškivali građane i spaljivali dokumenta

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet povodom navoda v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejana Vukšića da su pojedini pripadnici te službe nezakonito prisluškivali i pratili građane, a o potom uništili dokumentaciju o tome.
Sputnik

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević potvrdila je da je Tužilaštvo formiralo predmet i pokrenulo pretkrivični postupak, prenele su podgoričke „Vijesti“.

V. d. direktora ANB Dejan Vukšić rekao je nedavno da je bilo spaljivanja materijala koji se odnose na prikupljanje podataka o građanima, bez odluke suda.

„Tačno je da postoje dokazi da je uništen deo dokumentacije koji nije prolazio zvaničnu evidenciju. Tačno je da postoje dokazi da je uništen deo dokumentacije - spisi o tajnom prikupljanju podataka bez prethodne odluke donesene u skladu sa zakonom“, saopštio je Vukšić.

Rekao je i da se prikupljaju informacije i dokazi koji se odnose i na druge nezakonitosti u radu pojedinih službenika Agencije „za koje postoji osnovana sumnja da su svojim radnjama najgrublje prekršili Ustav Crne Gore kojim su zagarantovana sloboda i prava čoveka i građanina“, rekao je Vukšić.

Vijesti: Spaljena tajna dokumenta Agencije za nacionalnu bezbednost

Vukšić je kazao je da će o svemu obavestiti Skupštinu i nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti.

On je saopštio i da postoje indicije da se određeni broj legitimacija te tajne službe nalazi kod osoba koje nisu njeni zaposleni, zbog čega planiraju izradu novih isprava, ali i oduzimanje oružja ANB-a onima koji ga poseduju, a za to nemaju uporište u zakonu.

Vukšić je najavio i da će, nakon skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, i javnost upoznati sa imenima onih koji su nezakonito praćeni i prisluškivani.

Sednica skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, koji obavlja parlamentarni nadzor nad radom ANB, još nije zakazana jer parlamentarna većina nema kvorum za odlučivanje - pošto je član tog tela Filip Adžić (GP URA) podneo ostavku, a njegov naslednik još nije izabran.

Administrativni odbor je krajem prošle sednice predložio Miloša Konatara (GP URA) na to mesto, ali to treba da potvrde poslanici na plenarnoj sednici.

Pročitajte još:

 

Komentar