Može li istorija bilo čemu da nas nauči?

Nagrađivani ruski pisac Leonid Juzefovič ekskluzivno za Sputnjik otkriva zbog čega smatra da istorija ničemu ne može da nas nauči. Veliki pisac odgovara i na pitanje zašto ga najviše interesuje period građanskog rata u Rusiji, ali i kako je zavoleo srpsku književnost, našu epsku poeziju ali i Andrića, Selimovića, Pavića.
Sputnik

Kako se za pozorište adaptira jedan od najvećih i najkompleksnijih svetskih romana – Ana Karenjina, saznajemo od reditelja istoimene predstave, nedavno premijerno izvedene u Niškom pozorištu, glumca Irfana Mensura.

Da li je knjiga „Paper. Pen. Pandemic ( „Papir, pero, pandemija“) izuzetni zbornik radova svetskih karikaturista, još jednom potvrdila da su naši karikaturisti i dalje u samom svetskom vrhu – za „Orbitu kulture“ otkriva karikaturista Jugoslav Vlahović, autor čiji su se radovi našli u ovoj knjizi.

U čemu je tajna uspeha njihove porodične radionice, kolike su razlike u pristupu filmu i teatru ali i gde su sličnosti u kreiranju umetnički uverljivih slika – u razgovoru za Sputnjik otkrivaju  pozorišna rediteljka Ana Tomović i filmski režiser Vuk Ršumović, jedan od najpoznatijih umetničko-bračnih parova.

O nagradi „Istočna zvezda“ koju mu je dodelio filmski festival u Trstu, o glumi kao eksperimentu nad sobom, ali i o uništenom zajedništvu bez koga nema napretka – razgovaramo sa glumcem Predragom Mikijem Manojlovićem.

Naša gošća je i kompozitorka Aleksandra Kovač, autorka muzike za film „Dara iz Jasenovca“, našeg ostvarenja koje je u konkurenciji za velike nagrade – Oskar i Zlatni globus.

Može li istorija bilo čemu da nas nauči?

Pročitajte i:

 

 

Komentar