Zloupotreba sporta – umesto loptom, bave se optuživanjem Trampa

Prethodnih godina su u Americi viđene brojne zloupotrebe sporta u političke svrhe, sve je podignuto na viši nivo tokom leta, a ni u 2021. godini nije drugačije.
Sputnik

Slučaj igrača američkog fudbala Kolina Kapernika je označio početak „borbe“ za političke ciljeve kroz sport, pošto je on odlučio da klečanjem tokom intoniranja američke himne iskaže svoj protest zbog položaja tamnoputih.

Doneta nova pravila, „pobunjenik“ prvi reagovao: „Ne mogu oni da kažu šta ću ja da radim“

Kulminacija se dogodila letos, nastavak NBA lige bio je prožet sloganima pokreta „Crni životi su važni“, ali i porukama s pozivom na glasanje na predsedničkim izborima, usmerenim protiv Donalda Trampa.

Neki sportisti, poput LebronaDžejmsa, još ranije su iskazivali svoju privrženost Demokratskoj partiji i njenim perjanicama, a tokom finiša NBA sezone glasno su agitovali za Džozefa Bajdena, Trampovog rivala na izborima.

Početak nove sezone je značio i potpuno nestajanje poruka proklamovanih kroz pokret „Crni životi su bitni“, sve je bilo „gotovo normalno“, zbog toga što je Tramp poražen na izborima, a dan posle incidenata na Kapitol hilu ponovo se pojavilo „klečanje“ tokom himne.

Ulje na vatru je dodala i jedna od najboljih fudbalerki sveta, MeganRapino, koja je povratak na teren i okupljanje reprezentacije iskoristila za iskazivanje političkih poruka.,

„Potresno je koliko je to bilo užasno i nenormalno“, rekla je Rapino, stavljajući Trampu odgovornost za upad i nasilne demonstracije.

Ona je otišla i korak dalje, govoreći da je iza svega stoji „banda belih suprematista“.

Rapino ima istoriju sukoba sa Trampom, pošto je pred Svetsko prvenstvo 2019. godine izjavila da neće prisustvovati eventualnom prijemu u Beloj kući, ukoliko SAD osvoje to takmičenje.

„Neka prvo osvoji to, pa neka priča“, bio je Trampov odgovor.

Ipak, u američkom društvu se i dalje sve svodi na priče...

► Batistuta, Adrijano? Ne – Dušan Vlahović!

► Doneta nova pravila, „pobunjenik“ prvi reagovao: „Ne mogu oni da kažu šta ću ja da radim“

► „Ludi Srbin“ odbija da prihvati novu ideologiju

Komentar