Venecuela registrovala rusku vakcinu „Sputnjik Ve“

Venecuelansko Ministarstvo zdravlja je registrovalo rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u okviru ubrzane procedure, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).
Sputnik

„RFPI saopštava da je Ministarstvo zdravlja Bolivarske Republike Venecuela registrovalo rusku vakcinu protiv virusa korona 'Sputnjik Ve'“, navedeno je u saopštenju.

​Kako se navodi, isporuke će biti obezbeđene zahvaljujući međunarodnim partnerima Ruskog fonda u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama.

„Pozdravljamo odluku venecuelanskog Ministarstva zdravlja da odobri upotrebu 'Sputnjika Ve' – bezbedne i efikasne vakcine koja će pomoći sprečavanju širenja kovida 19“, izjavio je direktor RFPI Kiril Dmitrijev.

On je istakao da je „Sputnjik Ve“ već važan deo nacionalnog portfelja vakcine u brojnim zemljama Latinske Amerike.

„U narednim nedeljama očekujemo nova partnerstva sa zemljama regiona u vezi vakcina“, dodao je.

Ranije je predsednik Venecuele Nikolas Maduro izrazio zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu posle potpisanog sporazuma o kupovini 10 miliona doza vakcine „Sputnjik Ve“. Kako je rekao, prvih 10 miliona doza vakcine bi trebalo da stignu iz Rusije u Venecuelu u prvom kvartalu 2021. godine, a stanovništvu će one biti pružene besplatno.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Pročitajte još:

Komentar