Američko-britanski milijarder kupuje „Frikom“?

Fortenova grupa je saopštila da je ušla u ekskluzivne pregovore s kompanijom „Nomad Fuds“ o prodaji biznisa zamrznute hrane, koji obuhvata kompanije „Ledo“, „Ledo Čitluk“ i „Frikom“. Iza kompanije „Nomad Fuds“ stoji američko-britanski milijarder Noam Gotsman koji živi u Njujorku i „Forbs“ ga je uvrstio u listu 400 najbogatijih Amerikanaca.
Sputnik

Očekuju da bi do kraja marta pregovori mogli da budu uspešno okončani, a sama transakcija zaključena tokom leta ove godine, nakon pribavljanja odobrenja regulatora, piše Jutarnji list, prenosi Tanjug.

„Agrokor“ se gasi. Kakva je sudbina srpskog dela kompanije

Iznos obavezujuće ponude koji je sada „na stolu“ nije objavljen, ali se prošle jeseni u medijima kalkulisalo da je u pitanju potencijalna transakcija decenije te da bi ciljana vrednost Leda mogla da iznosi oko 600 miliona evra, odnosno između 10 i 12 puta dobiti pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), kada je Fortenova primala neobavezujuće ponude zainteresovanih kompanija, na vodi list.

U investicionim krugovima smatraju da takva valuacija i dalje stoji.

U prethodnom dubinskom snimanju poslovnog područja zamrznute hrane Fortenova grupe, koje čine zagrebački „Ledo“, „Ledo Čitluk“ i beogradski „Frikom“, učestvovalo je prošle godine norveška Orkla, češko-slovački konzorcijum investicionih fondova, a Nomad Fuds je na kraju izabran za pregovore, podseća se u tekstu.

Do sada se, ocenjuje u saopštenju Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, Nomad Fuds pokazao snažnim potencijalnim partnerom.

U pitanju je kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja na evropskom tržištu smrznute hrane drži udeo od oko 15 odsto, a u svom portfelju trenutno uopšte nema sladolede.

Preuzimanje Fortenovinih kompanija je u skladu s upravljačkom strategijom Nomad Fudsa, objavili su danas iz te kompanije, koja kombinuje snažan organski rast svojih osnovnih delatnosti i preuzimanje vodećih brendova smrznute hrane u Evropi.

Ko blefira, a ko podiže ulog u slučaju „Agrokor“

Ova akvizicija će, objašnjavaju, proširiti njihov portfelj na nova evropska tržišta uz istovremeno stvaranje temelja za potencijalnu buduću konsolidaciju u srednjoj i istočnoj Evropi.

Fortenova grupa je, podseća Jutarnji, osnovana 1. aprila 2019. prenosom poslovne celine pod vanrednom upravom Agrokora, kao rezultat nagodbe poverilaca.

Inače, iza Nomad Fudsa stoji američko-britanski milijarder Noam Gotsman pokazuju podaci sa sajta te kompanije. Osnivači te kompanije su Noam Gotsman i Martin Elis Franklin, koji su i kopredsednici kompanije. Gotsman je američko-britanski milijarder, koji živi u Njujorku i ima bogatstvo od 2,4 milijarde dolara, prema poslednjim podacima „Forbsa“.

Među velikim akcionarima ove kompanije je i fond Velington menadžment, najstariji američki uzajamni investicioni fond.

Pročitajte još:

Komentar