Strmoglavi pad cene nafte zbog mutiranog virusa korona

Cene nafte zabeležile su najveći pad u poslednjih sedam nedelja, pošto su se investitori razbežali sa tržišta jer mutirani virus korona, koji je otkriven u Velikoj Britaniji, preti još većim zatvaranjima širom Evrope.
Sputnik

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent srušila se ispod 50 dolara za barel, pri čemu je u jednom trenutku tokom trgovanja potonula za skoro 6 procenata, objavio je Blumberg.

Više od 16 miliona Britanaca je sada primorano da ostane kod kuće nakon što je u Londonu i na jugoistoku Engleske na snagu stupilo potpuno zaključavanje. Neke evropske zemlje su istovremeno obustavile saobraćaj sa Velikom Britanijom, a Francuska je zaustavila kargo transport do Engleske na 48 sati.

To je podgrejalo strahovanja da bi novi talas ograničenja kretanja mogao da bude uveden u celom regionu, što bi se negativno odrazilo na oporavak globalne potrošnje „crnog zlata“.

Zemlje OPEK plus od januara povećavaju proizvodnju nafte

Jači dolar je, takođe, smanjio atraktivnost robe kao što je nafta, čija se vrednost izražava u američkoj valuti.

Cena Brenta za februarske isporuke pala je za 4,9 procenta, na 49,68 dolara za barel na trgovanju u Londonu, nakon što je u petak zaključena u plusu od 1,5 posto.

Obim trgovanja Brentom, koji važi za globalnu referencu na tržištu nafte, bio je na dnevnom nivou više nego dvostruko veći od proseka za ovo doba godine u poslednjih 10 dana.

Američka VTI nafta za januarsku isporuku stropoštala se za 5,1 odsto, na 46,59 dolara za barel, preneo je Tanjug.

Grupa OPEK plus će brže reagovati na promene i zauzeti pragmatičniji pristup prema dešavanjima na tržištu nafte zahvaljujući ubrzanju rasporeda svojih mesečnih sastanaka, saopštile su Rusija i Saudijska Arabija tokom vikenda.

Pročitajte još:

Komentar