Poznat plan vakcinisanja u Srbiji: Ko će prvi primiti vakcinu i kada

Korisnici staračkih domova stariji od 70 godina prvi će primiti „Fajzer-Biontekovu“ vakcinu, čije su prve količine od 4.875 doza danas stigle u Srbiji.
Sputnik

To je predviđeno planom koji je danas usvojio Nacionalni koorodinacioni tim za imunizaciju protiv kovida 19.

Stariji od 75 godina su najosetljivija kategorija stanovništva, oni će prvi primiti vakcinu, tako je i u većini zemalja u Evropi“, rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek koji je direktor Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.

U drugoj tranši, koja se očekuje u januaru, biće vakcinisani zdravstveni radnici u kovid sistemu, a zatim i ostalo medicinsko osoblje.

Đerlek kaže da se očekuje da u januaru stigne između 350.000 i 360.000 vakcina.

„Ceo operativni plan će biti vrlo dinamičan i menjaćemo ga u zavisnosti od količina doza vakcina s kojima raspolažemo. Mi ćemo napraviti orijentacioni plan“, rekao je Đerlek i dodao da će se pratiti epidemiološka situacija i u skladu sa tim donositi odluke o planu vakcinacije.

On je naveo da se očekuje da početkom sledeće nedelje počne vakcinacija nakon što, kako kaže, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobri i uslužnu dozvolu za „Fajzerovu“ vakcinu.

Pročitajte i:

Komentar