Minsk uzvraća EU na sankcije istom merom

Beloruske vlasti donele su odluku da kao odgovor na treći paket sankcija EU protiv državljana Belorusije prošire spisak lica iz Unije kojima će biti onemogućen ulazak u zemlju. Biće ograničeni rad čitavog niza političkih fondacija iz EU i realizacija brojnih programa.
Sputnik

Evropska unija je prethodno počela da primenjuje treći paket sankcijakojim je obuhvaćeno 29 fizičkih lica  i sedam organizacija iz Belorusije zbog falsifikovanja rezultata predsedničkih izbora i nasilja nad demonstrantima. Uz to, iz Brisela su poručili da su spremni da još prošire spisak ako se situacija u zemlji ne popravi.

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej kaže da su u Minsku detaljno proučili treći paket sankcija da su kao uzvratnu meru predložili proširivanje sankcionog spiska prema građanima Unije.

Njima će biti zabranjen ulazak na teritoriju Belorusije, ali i Savezne države koju čine Rusija i Belorusija.

Kako je dodao, za Minsk je politika i logika sankcija neprihvatljiva ali je Belorusija prinuđena da odgovori adekvatno na neprijateljske restriktivne mere.

Podsetimo, masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. 

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Evropska unija više puta je izjavljivala da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji. Niz zapadnih zemalja uveo je individualne sankcije licima za koje se veruje da su umešana u izborna kršenja i suzbijanje protesta.

Komentar