Srpski zanat star 300 godina na listi baštine čovečanstva

Zlakusko lončarstvo, četvrti element iz Srbije na Uneskovoj Reprezentativnoj listi nemeterijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, staro je 300 godina i dok je ranije to bio gotovo muški zanat, danas je sve više žena, ali i mladih zainteresovano za izradu posuda od gline.
Sputnik

„Ono što čini specifičnost zlakuskog lončarstva jeste njegova direktna povezanost sa okolinom, odnosno sa područjem u kome je nastalo. Ovde je reč o veoma interesantnom spoju tradicionalne veštine, same tehnike izrade grnčarskog proizvoda, i materijala od koga se oni proizvode, a vezani su direktno za nalazišta u okolini sela Zlakusa. Zlakuski proizvodi na dobar način kombinuju lokalne specifičnosti, metarijale (glinu i kalcit) koji se nalaze u neposerdnoj blizini sela i znanja i veštine koje je čovek primenio da svoje okruženje na najbolji način iskoristi. Zlakusko lončarstvo je interesantno i kao ekološki dobar proizvod pa se preporučuje za korišćenje”, ističe Danijela Filipović, koordinator Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju koji je u saradnji sa Muzejom na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno i Udruženjem lončara „Zlakusa“, pripremio nominaciju.

Srpski zanat star 300 godina na listi baštine čovečanstva

Upis na Uneskovu listu podsticaj za sve zanatlije

Međuvladin komitet za očuvanje nematerijlnog kulturnog nasleđa Uneska doneo je 16. decembra odluku o upisu zlakuskog lončarstva na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

„To je važno dostignuće za promociju i očuvanje srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa, jer upis na Uneskovu listu ne donosi samo međunarodnu prepoznatljivost i vidljivost nego je i prilika da se razmene iskustva u očuvanju različitih formi nematerijalnog nasleđa”, kaže za Sputnjik Danijela Filipović.

Upis zlakuskog lončarstva značajan je, pre svega, za lokalnu zajednicu u Zlakusi.

„Ovo je podsticaj za Udruženje lončara ‘Zlakusa’ da napori koje ulažu u očuvanje sopstvenog nasleđa imaju vidljivost i prepoznatljivost u široj zajednici. To je veliki podsticaj i za druge zanatlije da ulože napor u očuvanje svojih znanja i veština, jer tradicionalni zanati jesu jedan od ugroženijih domena nematerijalnog kulturnog nasleđa”, navodi naša sagovornica.

Sve više žena i mladih među grnčarima

U jednom trenutku, pre 30 godina, bilo je teškoća u očuvanju ovog tradicionalnog zanata.

„Zalaganjem samih zanatlija ono je ojačano. Udruženju lončara iz Zlakuse danas ima više od 30 članova različitih generacija što posebno ohrabruje i čini se da je to veština koja privlači sve više mladih, ali i žena. U prošlosti je to bio gotovo isključivo muški zanat , ali danas je sve više žena uključeno u izradu posuda. Čak i oni meštani Zlakuse koji nisu direktno uključeni u izradu, na druge načine su vezani za zlakusko lončarstvo, bilo kroz organizaciju promocija i prezentacija, bilo kroz pripremu hrane u tradicionalnim posudama”, ističe Filipović.

Upis najpre u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i sada na međunarodnu listu, prema rečima naše sagovornice, potvrda je da se zlakusko lončarstvo prepoznaje kao zanat koji uspeva da pronađe svoj put i u savremenom trenutku.

Srpski zanat star 300 godina na listi baštine čovečanstva

U zlakuskim loncima hrana posebnog ukusa

Zlakuske posude su prisutne gotovo na celoj teritoriji Republike Srbije.

„Mogu se koristiti u domaćinstvima, a koriste se i u restoranima za pripremu tradicionalnih jela. Često ih možemo videti i na velikim saborskim okupljanjima i manifestacijama gde se priprema specifična hrana koja je, kažu, posebnog ukusa ako se priprema u zlakuskim loncima. Imamo zlakuske proizvode od jednog litra pa do velikih od stotinu litara u kojima se priprema hrana za velike događaje. Meštani nam kažu i da veliki broj turista posećuje Zlakusu i kupuje njihove prizvode kako bi se uverili u njihov kvalitet”, ističe Filipović.

Moramo sačuvati zanate

Naša sagovornica skreće pažnju da su zanati jedna od osetljivijih kategorija nematerijalnog kulturnog nasleđa.

„U naš nacionalni registar upisani su i opančarstvo, kazandžijski zanat, filigranski zanat, izrada drvenih čutura u selu Pilica i mi se trudimo da kroz razne aktivnosti podržimo očuvanje tih zanata, ali svi zajedno kao šira zajednica treba da uložimo više napora da se ti zanati očuvaju, jer u savremenom trenutku njihova uloga je potisnuta i primat zauzimaju proizvodi koji su jednostavnije izrade i često prijemčiviji kupcima”, kaže Danijela Filipović.

Na Uneskovoj listi nalaze se još tri elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa iz Srbije – porodičn slava, nacionalna igra „kolo” i pevanje uz gusle, a Filipović kaže da će za mesec-dva objaviti novi element koji će pripremiti za nominaciju.

„Biće pripremljen novi predlog i za sada mogu reći samo da se razmišlja o predlogu iz domena tradicionalne ishrane”, dodaje ona.

Pročitajte još:

Zlakusko lončarstvo upisano na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska

Komentar