Zaharova: Ukrajinski predstavnik pljunuo u lice ratnim veteranima

Govor stalnog predstavnika Ukrajine pri UN Sergeja Kislice predstavlja pljuvanje u lice sovjetskim veteranima i učesnicima u Drugom svetskom ratu koji žive u Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnik

Kislica je u sredu, tokom obraćanja na zasedanju Generalne skupštine UN, povukao paralelu između dejstava sovjetskih vojnika i vojnika nacističke Nemačke, dok su predstavnici većine drugih zemalja visoko ocenili doprinos SSSR-a u pobedi nad fašizmom.

„Obraćanje Kislice je pljuvanje u lice svim sovjetskim veteranima i učesnicima u Drugom svetskom ratu koji žive u Ukrajini. A da ne govorim o tome da je to izrugivanje nad sećanjem na milione Ukrajinaca koji su se borili u redovima Crvene armije, partizanskih odreda, i onih koji su dali svoje živote za oslobađanje sveta od smeđe kuge“, napisala je Zaharova na svojoj Fejsbuk stranici.

Ismejao sopstveno rukovodstvo

S tim u vezi, portparolka je izjavila da je Kiselica „ismejao logiku sopstvenog rukovodstva“. Ona je podsetila da je ranije ukrajinski lider Vladimir Zelenski čestitao Americi Dan veterana i ispričao o zajedničkim pobedama Ukrajinaca i Amerikanaca u celom svetu.

„Prema rečima Zelenskog, mnogi američki heroji imali su ukrajinske korene. Pažnja ─ koliko je junaka u redovima 'sovjetskih trupa', o kojima je Kislica govorio, imalo ukrajinske korene? Posebno ako se prisetimo da su u operaciji 1939. godine, koju je pomenuo, učestovale jedinice Kijevskog i Beloruskog vojnog okruga?“, istakla je ona.

Ukrajina okupirala... Sama sebe?

Pored toga, Zaharova je rekla da je Crvena armija predstavljala oružane snage Sovjetskog Saveza, čiji je suosnivač bila Ukrajina.

Moskva o „stavljanju u isti koš“ Sovjeta i nacista: Čudo da ukrajinskog „genija“ nisu odveli u ludnicu

„Ispada da je, prema rečima Kislice, u početku Ukrajina učestvovala u stvaranju SSSR-a, a zatim u njegovom sastavu pokrenula trupe za okupaciju svoje teritorije, koja je tada bila u vlasništvu Poljske. Odnosno, Ukrajina je sama sebe okupirala, budući da je bila u sastavu Sovjetskog Saveza?“, izjavila je portparolka.

Ona je dodala da, ako je postojala „okupacija“ Ukrajine od strane sovjetske vojske, trebalo bi da je postojao i obrnuti proces i ističe da „deokupacije“ nije bilo.

Istovremeno, podsetila je da su ukrajinski nacionalisti bili deo Hitlerovih planova napada na Poljsku mnogo pre zakljčivanja pakta o nenapadanju između Sovjetskog Saveza i Nemačke.

Kijev želi da sedi na svim stolicama u UN - odjednom

Prema rečima Zaharove, „Kijev hoće da sedi na svim stolicama odjednom u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija“.

„S jedne strane, to svake godine 2014. godine čini glasajući protiv rezolucija te organizacije o borbi protiv veličanja nacizma, usvojenih na inicijativu Rusija. S druge strane – praveći od sebe žrtvu neke 'sovjetske okupacije' iz perioda Drugog svetskog rata“, zaključila je ona.
Komentar