Azerbejdžan: Učešće Turske u novoj raspodeli snaga na Južnom Kavkazu ne treba da izaziva strah

Prisustvo Turske na Južnom Kavkazu nikoga ne treba da plaši, konfiguracija snaga na terenu je sada takva da su tu prisutni Azerbejdžan, Turska, Rusija i Iran, izjavio je azerbejdžanski ambasador u Moskvi Polad Bulbul Oglu.
Sputnik
„Turska je bratska zemlja i strateški saveznik Azerbejdžana. Danas se na Južnom Kavkazu pojavljuje nova geopolitička situacija. Turska de fakto učestvuje u tom procesu“, rekao je on na konferenciji za novinare u međunarodnoj informativnoj agenciji „Rusija sevodnja“.

Kako je rekao, Iran je podržao teritorijalni integritet Azerbejdžana, na Južnom Kavkazu su Rusija, Turska, Iran i Azerbejdžan.

„Ovo je konfiguracija koja danas postoji. Stoga prisustvo Turske ne bi trebalo nikoga da uplaši“, rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, Baku zatražio od Rusije informacije o sirijskim militantima koji su učestvovali u borbama u Kararabhu. Ambasador je odbacio navode o sirijskim plaćenicima i nazvao ih insceniranim fejkovima.

Istovremeno, on je dodao da Baku garantuje da će biti sačuvani istorijski i kulturni spomenici Jermenije, koji se nalaze u regionima Nagorno-Karabaha koji su vraćeni Azerbejdžanu.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan.

Ministri odbrane Rusije i Turske Sergej Šojgu i Hulusi Akar potpisali su memorandum o formiranju zajedničkog centra za kontrolu prekida vatre u Nagorno-Karabahu u sredu. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov demantovao je ranije novu izjavu Ankare o učešću Turske u mirovnoj misiji u Karabahu. Kako je rekao, o toj temi se nije razgovaralo, nije bilo takvih sporazuma.

Pročitajte još:

Komentar