Jedan od najpoznatijih savremenih slikara sveta ponovo izlaže u Beogradu

Posle brojnih izložbi po svetu Miša Mihajlo Kravcev, jedan od najpoznatijih savremenih slikara, ponovo će se predstaviti publici u rodnom gradu sa izložbom „Kravcev u plavom“, koja će biti otvorena u utorak 17. novembra u Centru lepih umetnosti „Gvarnerijus“.
Sputnik

Izložba pratioca Mišinog slikarstva Moše Todorovića pod nazivom „Kravcev u plavom“ predstavlja nam radove poznatog slikara u kojima je plava boja dominantni motiv.

„Ja ne slikam u fazama i ciklusima i ne volim tako da delim svoja dela, ali ovo je Mošina stara ideja, jer je uvek izdvajao te moje plave slike kao nešto posebno i nazivao ih pikasovske jednopotezne slike. Mislim da je to malo i pitanje ukusa, ali dozvoljavam da jedan vizionar kalibra Momčila Moše Todorovića možda vidi i nešto što ja još uvek ne primećujem, to će već vreme pokazati“, rekao je povodom ove izložbe Miša Kravcev.

Jedan od najpoznatijih savremenih slikara sveta ponovo izlaže u Beogradu

Plava, boja svršenih bića

Od lazurne, tirkizne, do ultramarina, plava boja na slikama Miše Kravceva vodi nas u magični prostor iz koga izviru nestvarne arhetipske ženske figure, lepršave vile, silfide lakih krila i anđeli, obasjani svetlošću mesečine. Konji, pegazi i jednorozi, još jedan od motiva prisutnih u poslednjem ciklusu ovog slikara, uvek su u pokretu, kao spona između dva sveta — ovozemaljskog i nebeskog.

„Mišine kompozicije su skladne, istovremeno narativne i lišene suvišnih detalja. Njegove harmonične slike sintetizuju u sebi radost koju izaziva plava boja svih nijansi. Boje mora i neba, što su tamnije — više nas privlače. Sagledavajući kompozicije gde je transponovan čitav svet nadrealnih lepršavih bića, čija se moć ogleda kroz živopisne srebrne i zlatne kose, mi uranjamo u ono podsvesno, skriveno u svakom od nas“, kaže kritičarka i istoričarka umetnosti Maja Živanović.

Odbija da kopira već naslikano

Miša Mihajlo Kravcev, beogradski slikar i književnik, u poslednjih nekoliko godina imao je značajne uspehe, pogotovo u inostranstvu, nastupajući na nekoliko izložbi uz najpoznatija imena svetskog slikarstva danas.

„21. vek je u trku i mnogo je brži od 20. Sada se ne može zidati zgrada 30 godina, praviti boja od pigmenata iz prirode, slikati portreti važnih ličnosti u eri digitalne tehnologije. Mislim da su sve mrtve prirode i studijski crteži odavno nacrtani, još od Direra i Leonarda. Jedini put slikarstva danas je u onom duhu koje nijedna mašina ne može preneti i udahnuti i zato odbijam da kopiram već naslikano ili slikam po ustanovljenim šablonima, imam svoj specifičan stil, koji se možda najlakše razaznaje upravo na tim mojim plavim slikama“, kaže Miša Mihajlo Kravcev.
Jedan od najpoznatijih savremenih slikara sveta ponovo izlaže u Beogradu

Posle zapažene velike samostalne izložbe u Milanu, u martu 2019, Miša Kravcev učestvovao je na revijalnoj izložbi u palati Zenobio, u sklopu Venecijanskog bijenala 2019, na velikoj izložbi u Materi, Božićnoj izložbi u Milanu i na velikoj grupnoj izložbi „Arte Visiva e Cinema“ kao prateći deo programa Venecijanskog filmskog festivala, a u selekciji čuvenog italijanskog istoričara umetnosti Đorđa Grasa.

Slike mu se nalaze na svim kontinentima, a 2019. godine izdavačka kuća „Dereta“ izdala je i veliku ilustrovanu monografiju njegovih dela.

Komentar