Sećanje na kralja italijanske komedije Alberta Sordija u Jugoslovenskoj kinoteci

Peto izdanje Festivala italijansko-srpskog filma koje će se održati od 17. do 25. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, slavi stogodišnjicu od rođenja čuvenog italijanskog glumca Alberta Sordija.
Sputnik

Na programu petog izdanja Festivala italijansko-srpskog filma naći će se šest ostvarenja savremene italijanske produkcije, a u znak sećanja na rimskog glumca Alberta Sordija biće prikazana retrospektiva njegovih filmova.

Festival će svečano biti otvoren u subotu 17. oktobra u 19.00 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) izložbom posvećenom Albertu Sordiju i projekcijom filma „Izvinite, Alberto Sordi?“. Reč je o biografskom televizijskom filmu, koji govori o dvadeset godina života Alberta Sordija, od samih početaka do sticanja slave. Glumac Edoardo Peše, kome je poverena uloga Alberta Sordija, prisustvovaće otvaranju festivala, a pridružiće mu se i režiser filma Luka Manfredi i producent Serđo Đusani.

Sećanje na kralja italijanske komedije Alberta Sordija u Jugoslovenskoj kinoteci

Od 18. oktobra na repertoaru festivala naći će se „Pinokio“ reditelja Matea Garonea, koji je na ovogodišnjoj dodeli nagrada Donatelov David bio nominovan u 15, a pobedio u čak pet kategorija, „Pet je savršen broj“ reditelja Igora Tuverija, „To je za tvoje dobro“, „U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša“, „Moj brat juri dinosauruse“ i film „Čekajući varvare“ kolumbijskog režisera Čira Gvere.

Srpski filmovi na platformi TATATU

Na platformi TATATU publika će moći da pogleda filmove nove srpske produkcije: „Asimetrija“, debitantsko ostvarenje Maše Nešković, „Ajvar“, Ane Marije Rosi, „Hotel Beograd“ sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi, „Otac“ Srdana Golubovića i „Šavovi“ Miroslava Terzića.

Sećanje na kralja italijanske komedije Alberta Sordija u Jugoslovenskoj kinoteci

U cilju podržavanja međunarodne kulturne saradnje, na susretu srpskih i italijanskih profesionalaca biće reči o nezavisnom filmu, audio-vizuelnoj industriji i o predstojećem Sporazumu o italijansko-srpskoj filmskoj koprodukciji. Na platformi TATATU biće moguće pogledati obraćanje italijanskih profesionalaca iz filmskog sektora, a biće i predstavljena nova besplatna aplikacija Italy for Movies, koja je posvećena italijanskim centrima filmske i audio-vizuelne produkcije.

Festival je podržala Kulturna asocijacija Excellence International, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom, Ministarstvom kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije, Institutom Luče/Činečita i Eksperimentalnim filmskim centrom.

Komentar