Valdajski klub predstavio novi izveštaj: Dolazi vreme bez dominacije najmoćnijih država

Obeležavajući početak 17. godišnjeg zasedanja koje se održava za vreme globalne borbe protiv pandemije korona virusa, međunarodni Diskusioni klub Valdaj predstavio je svoj novi izveštaj – „Istorija, koju treba nastaviti: Utopija različitog sveta“.
Sputnik

Prezentaciji izveštaja koja je započela danas u Moskvi prisustvovalo je mnogo važnih ličnosti, uključujući i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Opisujući žanr svog dela kao „utopiju“, autori novog izveštaja sugerišu da je svet na ivici nove faze razvoja, jer razne institucije postepeno zastarevaju i utiru put multilateralnoj saradnji među narodima. Čak ni najmoćnije države više ne mogu ostvariti dominaciju.

Autori se nadovezuju na ideje predstavljene u prethodnom izveštaju objavljenim u maju pod naslovom „Ostati pri zdravoj pameti u raspadajućem svetu“ koji je predstavio ocenu stručnjaka kluba o situaciji u svetu 2020. godine, usred globalne pandemije korona virusa.

Učesnici diskusije će pokušati da odgovore mnoštvo važnih pitanja, poput „u kakvom svetu bi čovečanstvo volelo da živi“ i „kako možemo izbeći pad u dalje divljanje i rat svih protiv svih“?

Ovogodišnja sesija se održava u mešovitom formatu, a učesnicima iz inostranstva moći će da  učestvuju u ovom događaju onlajn.

Diskusioni klub Valdaj je istraživački centar sa sedištem u Moskvi osnovan je 2004. godine čiji je cilj da pruži „kvalifikovanu i objektivnu procenu globalnih političkih i ekonomskih pitanja“.

Klub je 2016. godine ustanovio svoju nagradu koja se dodeljuje od 2017. godine za „značajan doprinos razumevanju i objašnjavanju promena i tendencija u globalnoj politici“.

Kompletnu listu učesnika i zakazane događaje 17. godišnjeg zasedanja  Valdaj kluba možete pronaći ovde.

Komentar