Poljska saopštila kada će Minsk dobiti pomoć Evropske unije

Poljski premijer Mateuš Moravecki rekao je da će Minsk dobiti paket pomoći Evropske unije samo ako krene putem demokratizacije. Evropska unija nudi Minsku uključivanje u ekonomski sistem, bez napuštanja blagotvornih odnosa Minska i Moskve, piše poljski portal „Gazeta pravna“.
Sputnik

Mateuš Moravecki je saopštio da je na sastanku Evropskog saveta jednoglasno usvojen ekonomski plan, koji je on predložio u ime Višegradske grupe za „demokratsku Belorusiju“, prenosi portal.

Premijer je naveo sledeće elemente „Ekonomskog plana za Belorusiju“: partnerstvo tokom dugoročnih infrastrukturnih investicija u Belorusiji, početak pregovaračkog procesa o bezviznom režimu, paket za stabilizaciju beloruske ekonomije, jačanje energetske bezbednosti, poboljšanje uslova za mala i srednja preduzeća.

„Želimo da predstavimo perspektivu ekonomskog razvoja, ekonomsku transformaciju u pozitivnom smislu, odnosno uz očuvanje svih dobrih stvari za Belorusiju. Očuvanje veza sa Rusijom i istovremeno uključivanje Belorusije u ekonomski sistem EU", objasnio je Moravecki.

On je istakao da će ta „perspektiva“ direktno zavisiti od pozitivnog razvoja situacije u Belorusiji, kako političke tako i javne.

Poljska traži od EU milijardu evra za pomoć Belorusiji

„Ovo je plan za demokratsku Belorusiju i napominjemo da je prvobitni uslov da se započne proces demokratizacije", objasnio je Moravecki.

Istovremeno, premijer je istakao da je ovo određeni proces i Poljska je u tom pogledu, s obzirom na njenu istoriju, svakako ekspert.

Na temu budžeta, koji EU namerava da planira za Belorusiju, Moravecki je naglasio: „To nije mnogo novca, ali istovremeno nije beznačajna suma. U pitanju je nekoliko milijardi, koje će pomoći u razvoju infrastrukture i stabilnosti, kao što je energetski sistem, jer već znamo da u velikoj meri zavisi od Rusije".

Pročitajte još:

Komentar