Kirgizija: Stranka s najviše glasova spremna za novo glasanje, sukobi traju, 120 povređenih

Stranka „Birimdik“ (Jedinstvo) koja vodi na parlamentarnim izborima u Kirgiziji izrazila je spremnost za ponovljeno glasanje. U Kirgiziji su juče održani izbori a danas su u glavnom gradu izbili protesti pristalica stranaka koje nisu prešle cenzus. Njihov glavni zahtev je ponavljanje izbora.
Sputnik

„Politička partija Birimdik je spremna za ponavljanje izbora ako do toga dođe. Birimdik poziva i druge stranke koje su prešle cenzus na to“, napisao je na Tviteru predstavnik stranke za medije Adilet Sultanalijev.

Prema preliminarnim podacima najviše glasova su osvojili: „Jedinstvo“ (provladina partija) – 24, 52 odsto glasova, „Domovina Kirgizija“ (takođe provladina stranka) – 23,89 odsto i dve centrističke stranke -  „Kirgizija“ – 8,73 odsto  i „Jedinstvena Kirgizija“ – 7,11 odsto glasova. 

Ostale nisu prešle cenzus od sedam odsto glasova.

U gradu i dalje traju sukobi policije i demonstranata, a prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, ima 120 povređenih, od kojih su neki u teškom stanju.

Polovinu povređenih čine policajci. Sukobi traju već pet sati a demonstranti su ponovo zauzeli centralni trg Ala-To, dok je u ostalim delovima grada sada uglavnom mirno.

 

Komentar