Kanada prekinula izvoz oružja Turskoj zbog sukoba u Nagorno-Karabahu

Ministar spoljnih poslova Kanade Fransoa-Filip Šampanj je izjavio da je zaustavio sve dozvole za izvoz u Tursku zbog izveštaja o upotrebi kanadskog oružja u sukobima u Nagorno-Karabahu.
Sputnik

Prema rečima Šampanja, u poslednjih nekoliko dana pojavile su se tvrdnje da se kanadska tehnologija upotrebljava u vojnim sukobima u Nagorno-Karabahu. Ministar spoljnih poslova Kanade je dao nalog da se ove tvrdnje istraže.

„U skladu sa strogim kanadskim režimom kontrole izvoza i istragom, suspendovao sam odgovarajuće dozvole za izvoz u Tursku“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. 
Kanada objasnila pod kojim uslovom će obustaviti izvoz oružja Turskoj

Kanadski ministar spoljnih poslova prošle nedelje je rekao da će obustaviti izdavanje dozvola za izvoz vojnih proizvoda u Tursku, ako se utvrdi da njihova upotreba dovodi do kršenja ljudskih prava. Šampanj je tada naveo da je on za „pridržavanje najvišim standardima“ prilikom razmatranja zahteva za izvoz, a takođe je ukazao na činjenicu da Kanada poštuje ugovor Ujedinjenih nacija o trgovini oružjem.

 

Komentar