Vojska Crne Gore ide u NATO misiju u Iraku

Generalštab Vojske Crne Gore nije odustao od upućivanja pripadnika Vojske u NATO misiju u Iraku, koja će se realizovati kada se za to stvore uslovi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Sputnik

Kako prenosi podgorički list Pobjeda sprovođenje te odluke je još na čekanju zbog bezbednosne situacije u Iraku, koja je pogoršana nakon događaja pokrenutih američkim ubistvom iranskog generala Kasima Sulejmanija.

"Pripadnici NATO misije u Iraku su početkom godine delimično povučeni usled pogoršanja bezbednosne situacije u Iraku. U međuvremenu je proglašena i pandemija virusa kovid 19, što je dodatno otežalo proces upućivanja u misiju. Pripreme za upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore su u toku, a biće realizovano kada se za to stvore tehnički i drugi uslovi", rekli su u Ministarstvu.

Vojno prisustvo u Iraku značajno je smanjeno nakon ubistva Sulejmanija, a svoje snage povukle su i Hrvatska i Slovenija, koje su vojnike iz Bagdada premestile u Kuvajt.

Irački bezbednosni izvori izjavili su nedavno da je trenutno smanjenje obima vojnog prisustva međunarodne koalicije u Iraku koju predvode Sjedinjene Američke Države deo operacije zamene ovih snaga drugim iz NATO saveza u budućnosti.

Pročitajte još:

Komentar