Hrvatska tvrdi da je BiH ušla u njenu teritoriju, Ministarstvo reagovalo zbog „invazije“

Hrvatske službe su uvidele da je Bosna i Hercegovina, kako navode, verovatno greškom, postavila tablu sa upozorenjem na blizinu granice 90 metara unutar hrvatskog državnog područja.
Sputnik

Obaveštajna tabla sa upozorenjem na blizinu granice se nalazi na području naselja Šiljkovača, u hrvatskoj opštini Cetingrad.

„Izviđanjem ove lokacije i geodetskom proverom nadležnih hrvatskih službi utvrđeno je da je obaveštajna table postavljena 90 metara unutar hrvatskog državnog područja (tik uz hrvatsku obaveštajnu ploču o blizini granice), uzimajući pri tome u obzir crtu državne granice RH i BiH utvrđenu prema Ugovoru o državnoj granici iz 1999. Godine“, navedeno je u dopisu Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske Ambasadi BiH u toj državi.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske veruje da je u ovom slučaju došlo do nenamerne greške službe BiH, prenosi portal Kliks.

Hrvatsko ministarstvo dodaje da BiH grešku treba da ispravi i da uz prethodni dogovor i najavu hrvatskoj granici bez odlaganja ukloni navedenu obaveštajnu tablu odnosno premesti je na odgovarajuću lokaciju unutar državnog područja BiH.

Pročitajte još:

Komentar