Litvanski ministar: Lukašenko laže da NATO nagomilava snage na granici sa Belorusijom

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus izjavio je da nije tačna izjava predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da NATO navodno nagomilava trupe na granici sa Belorusijom, a takođe beloruskog lidera nazvao bivšim predsednikom.
Sputnik

„Nedavna izjava bivšeg beloruskog predsednika o porastu koncentracije oružanih snaga NATO-a blizu granice sa Belorusijom je laž. Čini se da on očajnički pokušava da opravda poziv Rusiji za pomoć i na taj način potpuno uništi nezavisnost zemlje“, napisao je Linkevičijus na engleskom na svom nalogu na Tviteru.

​„Žalosno“, dodao je na litvanskom ministar.

Snage NATO-a isključivo odbrambene

Sa svoje strane, portparolka Severnoatlantske alijanse Oana Lungesku saopštila je da je prisustvo NATO-a u Istočnoj Evropi strogo odbrambeno i ne predstavlja pretnju.  

„Nema nagomilavanja snaga u regionu. Multinacionalno prisustvo NATO-a u istočnom delu Alijanse ne predstavlja pretnju nijednoj zemlji i ima isključivo defanzivni karakter, srazmerno je i predviđeno za sprečavanje sukoba i očuvanje mira“, navodi se u izjavi portparolke.

Lukašenko je na mitingu u Minsku izjavio se trupe NATO-a nagomilavaju na pragu Belorusije i da se vojne snage koncentrišu u blizini zapadnih granica zemlje.

Pročitajte još:

Komentar