Cena važnija od kvaliteta: Kako biramo salamu i viršle

Potrošači u tri najveća grada Srbije nekoliko puta nedeljno jedu najviše šunku i salamu, a zatim trajne kobasice, paštete i viršle, pokazalo je istraživanje Centra potrošača Srbije.
Sputnik

Istraživanje, koje je obuhvatilo Beograđane, Nišlije i Novosađane, pokazalo je da potrošači ne misle o kvalitetu proizvoda, već su presudni ukus i cena.

Utvrđeno je i da ispitanici stariji od 56 godina u najvećem procentu biraju viršlu kao jedan od obroka.

Hrana koja vam može pomoći da se prirodno rešite boli

Interesantno je da baš viršle ljudi povezuju sa prijatnim emocijama, navela je predsednica CEPS-a Vera Vida, dodajući da taj obrok podseća na lepe, rasterećene i prijatne trenutke iz detinjstva.

Više od polovine anketiranih navelo je da ne čita pažljivo spisak sastojaka proizvoda, uz obrazloženje da ne zna kako da proceni te informacije.

O proizvodima u najvećem procentu se informišu od prijatelja, a zatim putem medija, preko članova porodice ili tako što pročitaju neku informaciju na društvenim mrežama.

Najmanje se informišu od strane stručnjaka, tek svaki sedmi, a nijedan ispitanik nije naveo da prati neki portal koji se bavi temom kvaliteta namirnica i ishrane.

CEPS navodi da potrošači uglavnom veruju da ako se sve konzumira umereno i povremeno, mogu da uživaju u bilo kom proizvodu, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Komentar