Sarkozi o Putinu: On je čovek koji drži do svoje reči

Ruski predsednik Vladimir Putin dosledno drži do svoje reči, napisao je u svojim memoarima bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi.
Sputnik
„Lako je razgovarati sa njim. On pažljivo sluša, izuzetno je pristojan, dostupan, simpatičan, voli da se osmehne. Izuzetno je veran svojim prijateljima, kao i svojim ubeđenjima i može da promeni stav, ukoliko se u nešto uverio“, napisao je Sarkozi u knjizi uspomena „Burno vreme“.

Prema njegovim rečima, „pridobiti Putinovo poverenje je veoma važno i veoma teško, ali čim se to postigne, on postaje drugačiji sagovornik“.

Putin - čovek od reči

„Uvek održi svoju reč“, istakao je bivši predsednik Francuske, koji je više puta bio u prilici da vodi pregovore sa ruskim liderom i dodao da „Putin najviše ne voli dvostruke standarde, posebno u komunikaciji sa medijima“.

Autor knjige je objasnio da se u komunikaciji sa Putinom „ne sme ljubazno razgovarati oči u oči, a zatim kritikovati iza leđa“, kao i da neće uspeti ni pokušaj da se ruski predsednik primora na nešto. Istovremeno, kako kaže, Putin je spreman da prizna nesuglasice i ne uzima to za zlo.

Sarkozi o Putinu: On je čovek koji drži do svoje reči

„On odlično razume da postoje crvene linije koje ne možete prekoračiti, ako se, sa svoje strane, slažete sa time da i on ima granice koje neće preći“, rekao je autor.

Bivši francuski lider smatra da Putin ne veruje praznim obećanjima i da su za njega važna samo dela, „koja on ne zaboravlja, bilo da su dobra ili loša, naročito ako veruje da izdat“.

Prvi susret sa Putinom

On se osvrnuo i na dan kada se prvi put uživo sreo sa Putinom u nemačkom Hajligendamu, gde se odvijao samit G8, rekavši da „nisu podelili“ poslednju čokoladu.

Organizatori samita služili su goste čokoladom. Sarkozi je primetio da se slatkiš dopao i njemu i ruskom kolegi. U jednom trenutku na tanjiru je ostao samo jedan komadić čokolade, ka kojem su istovremeno pošle dve ruke - Sarkozijeva i Putinova.

„Bila je smešna situacija, svi su posmatrali manevar. Ni Putin, ni ja nismo rekli ni reči. Netremice smo gledali jedan drugog, pitajući se ko će se predati. A zatim smo odjednom prasnuli u smeh i rešili da ovde ne može biti gubitnika. Na kraju smo ostavili poslednji komadić i gurnuli tanjir u stranu“, napisano je u memoarima.

Sarkozi se priseća da se ruski predsednik „mnogo smejao“ zbog toga.

Komentar