Zaharova: Apsurdne optužbe za mešanje Rusije u izbore u Severnoj Makedoniji

Optužbe zapadnih zemalja na račun Rusije za mešanje u parlamentarne izbore u Severnoj Makedoniji nemaju nikakve osnove, izjavila je na redovnom brifingu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnik

Zaharova je navela da je bilo nemoguće ne primetiti seriju široko rasprostranjenih video-poruka visokih zapadnih političara, uključujući i šefove vlada, ministre, tokom predizborne kampanje u Severnoj Makedoniji. Ona je primetila da su oni otvoreno i uporno pozivali Severne Makedonce da glasaju za jednu ili drugu stranku.

„U kontekstu tako teških činjenica otvorenog mešanja u poslove strane države, beskrupulozne, apsolutno neosnovane špekulacije o prisustvu neke ruske ruke na izborima širom sveta izgledaju prosto apsurdno“, zaključila je Zaharova.

Na prevremenim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji pobedila je vladajuća stranka, Socijaldemokratski savez Makedonije Zorana Zaeva, koja je osvojila 46 mandata. Opozicioni VMRO-DPMNE osvojio je 44 mandata, Demokratska unija za integraciju Alija Ahmetija 15, Alijansa za Albance 12, Levica dva i Demokratska partija Albanaca jedno mesto u makedonskom Sobranju.

Komentar