Ukrajina želi Vašington na pregovorima o Donbasu

Kijev se zalaže za učešće Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u minskom i „normandijskom“ formatu za pregovore o rešavanju situacije u Donbasu, izjavio je potpredsednik ukrajinske vlade i predstavnik te zemlje u kontakt-grupi za Donbas Aleksej Reznjikov.
Sputnik
„Definitivno smo zainteresovani da se dijalog, koji se danas vodi sa Rusijom uz pomoć OEBS-a u minskom formatu i u „normandijskom formatu“ uz pomoć lidera Nemačke i Francuske, mogao u najmanjoj meri proširiti za učešće Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država“, izjavio je Reznjikov za televiziju „Ukrajina 24“.

Reznjikov je naglasio da Kijev održava konsultacije i razgovore o proširivanju formata pregovora, a takođe je izrazio nadu da će Vašington i London pružiti Ukrajini finansijsku podršku.

Ideju o uključivanju Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u pregovore o Donbasu izrazio je još u avgustu prošle godine ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, ali inicijativa nije imala odjeka.

Rusija nije nikad nameravala da integriše Donbas

Značajno je da je ovog puta Reznjikov naveo da Kijev vodi pregovore sa Rusijom uz posredovanje Nemačke i Francuske, dok je još u junu predlagao da se Moskva isključi iz minskog i „normandijskog“ formata.

​Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašene Luganske i Donjecke Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u zemlji.

Ukrajina za situaciju u Donbasu odgovornom smatra Rusiju, kao jednu od strana sukoba. Međutim, Moskva je više puta isticala da nema nikakve veze s unutrašnjim ukrajinskim sukobom i pozivala Kijev da prekine vojna dejstva.

Pitanje rešavanja krize se razmatra, između ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koja regulišu deeskalaciju sukoba.

Pročitajte još:

Komentar