Otac Gojko Perović o zatvaranju Cuca: Nije bilo potrebe da me neko čeka tamo tokom noći

Rektor Cetinjske bogoslovije, otac Gojko Perović, oglasio se danas povodom  toga što ga je crnogorska policija na Ivanjndan blokirala prilaze teritoriji na kojoj je pleme Cuce i onemogućila sveštenim licima da održe liturgiju, koja je planirana bez prisustva parohijana.
Sputnik

„Nikome ne trebaju priče o tome da su ’Cuce zabranili popu dolazak“,  jer – niti je to moguće, niti je, samim tim, istina“, rekao je rektor. On je dodao da su i Cuce koji su se spremali za dolazak na Ivanjdan, kao i svi meštani, znali da je skup otkazan zbog zdravstvenih mera, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

„Nije bilo potrebe da me neko čeka tamo tokom noći, jer sam jasno i glasno najavio da ću, sa ocem Nemanjom Krivokapićem, doći ujutro, uoči službe – koja je za ovu priliku planirana  bez prisustva građana. Bog zna, i svi drugi znaju, da nas je u toj namjeri spriječila policija, a ne mještani Cuca“, istakao je otac Gojko.

Rektor je dodao da se Ivanjdanski sabor održava celu proteklu deceniju liturgijskim sabranjem u ovoj drevnoj cuckoj crkvi iz kraja 14. veka.

„To što su cucki tradicionalni doček i gostoljublje, prema svojim bratstvenicima i plemenicima, zamijenile jake policijske patrole, to su naši domaći jadi – i to nema drugo ime. Ovim završavam svaku javnu priču na ovu temu. Želim svima Božiji blagoslov i duhovni mir, i da se u dobru sretamo, pred našim svetinjama“, zaključio je otac Gojko.

Pročitajte i:

Komentar