Bocan-Harčenko: Ruski humanitarci pomoći će krajevima zahvaćenim poplavama /foto,video/

Ukoliko bude potrebno, Rusko-srpski humanitarni centar iz Niša pomoći će krajevima u Srbiji koji su ugroženi poplavama, naglasio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko prilikom posete Nišu.
Sputnik

Harčenko je ovo izjavio prilikom obraćanja novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem. Ruski ambasador došao je u Niš kako bi prisustvovao obeležavanju 75. godišnjice pobede nad fašizmom. Uoči 24. maja, kada tradicionalna Parada pobede treba da se održi na Crvenom trgu, Niš je jedini grad u Evropi koji obeležava ovu godišnjicu. Obeležavanje godišnjice pobede pomereno je usled epidemije virusa korona.

Bocan-Harčenko je, osim što je održao sastanak sa gradonačelnikom Niša, posetio i izložbu posvećenu pobedi u Drugom svetskom ratu, a položio je i venac na spomenik žrtvama rata u nekadašnjem koncentracionom logoru Crveni krst.

Mogućnosti za razvoj strateških odnosa Rusije i Srbije poboljšale su se nakon izbora u Srbiji, rekao je ambasador Bocan-Harčenko prilikom sastanka sa Bulatovićem u niškoj Gradskoj kući.

Prema rečima ruskog ambasadora, saradnja Moskve i Beograda nije prekidana ni u jeku pandemije virusa korona, a poseta predsednika Srbije Rusiji potvrđuje strateški karakter odnosa.

Bocan-Harčenko: Ruski humanitarci pomoći će krajevima zahvaćenim poplavama /foto,video/

„Nastaje još povoljnija situacija, po našoj oceni, to je jasno. Posle izbora u Srbiji osigurana je doslednost politike prema Rusiji na najbolji i najobuhvatniji način“, rekao je ambasador.

Sa ambasadorom smo razgovarali o proširenju saradnje između grada Niša i gradova u Ruskoj Federaciji, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

„Danas smo iskoristili priliku da, pored zaista velike saradnje u oblasti obrazovanja i nauke, damo doprinos za stvaranje novih vidova saradnje, pre svega u oblasti razvoja vazdušnog saobraćaja, zatim u oblasti naprednih tehnologija i u tom smislu nastavićemo razgovore i saradnju u narednom periodu, kako bi došlo i do stalnih rezultata u ovim oblastima“, naglasio je Bulatović.

Izložba podseća na teške dane rata, kazao je ambasador i još jednom podsetio na pokušaje revizije istorije.

Bocan-Harčenko: Ruski humanitarci pomoći će krajevima zahvaćenim poplavama /foto,video/

„U Rusiji se otvaraju arhivi koji su do sada bili tajni, kako bi javnost saznala istinu. To je najbolji pokušaj protiv revizije istorije. Razgovor sa gradonačelnikom bio je izuzetno plodan, a veličina ruske delegacije pokazuje značaj posete Nišu. Pogledali smo prezentaciju koja je prikazala velike mogućnosti ovog grada. Niš zauzima značajno mesto u sveobuhvatnoj srpsko-ruskoj saradnji i postoje mogućnosti da saradnja bude mnogo dublja“, kazao je Bocan-Harčenko.

On je naglasio da prostor za proširenje saradnje postoji u naučno-obrazovnoj sferi, između Naučno-tehnološkog parka u Nišu i Naučnog centra Skolkovo iz Moskve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je otputovao u dvodnevnu posetu Moskvi. Vučić će prisustvovati Paradi pobede 24. juna, gde se očekuje da će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

Pročitajte još:

Komentar