Ruski ekspert otkriva kako je Rusija zaštićena od američkih napada na Arktiku

Rusiju od napada strateške avijacije SAD preko Severnog pola pouzdano štite savremeni sistemi protivvazdušne odbrane, ali je potrebno jačati grupisanje snaga i sredstava zbog povećane aktivnosti zemalja NATO-a, rekao je ruski vojni ekspert Igor Korotčenko.
Sputnik

Prema njegovim rečima, u ruskoj Severnoj floti formirane su divizije, koje uključuju protivavionske raketne sisteme S-400 i modernizovane sisteme S-300, koji su raspoređeni na Novoj Zemlji (Arktički okean), u mestu Tiksi (Jakutija) i na drugim teritorijama.

Ruski ekspert otkriva kako je Rusija zaštićena od američkih napada na Arktiku

„Rusija preduzima mere u cilju jačanja snaga i sistema PVO u Severnoj floti, posebno poslednjih godina“, rekao je Korotčenko.

Ruski ekspert otkriva kako je Rusija zaštićena od američkih napada na Arktiku

Ekspert ističe da Severna flota poslednjih godina aktivno uključuje u naoružanje protivavionske raketne sisteme „Tor-M2DT“, čija je glavna grupa raspoređena na Koljskom poluostrvu. On je dodao da je krajem 2019. godine sklopljen ugovor u vrednosti od 100 milijardi rubalja sa prioritetom isporuke sistema „Tor“ u arktički region do 2027. godine.

Pored toga, na arktičkim granicama Rusije raspoređeni su novi radari, na primer, „Nebo-M“, koje imaju mogućnost da detektuju sve vrste vazdušnih ciljeva udaljene stotine kilometara.

„Iz pravca Arktika smo zaštićeni, ali treba pojačati grupisanje snaga i sredstava, jer primećujemo posebnu aktivnost zemalja NATO-a u tom regionu“, konstatovao je Korotčenko.

Prema njegovim rečima, ruski planovi o korišćenju Arktika i Severnog morskog puta nailaze na oštro protivljenje Vašingtona. S tim u vezi, unapređivaće se šeme vazdušnog rata sa Rusijom, zbog čega Moskva mora poboljšati zaštitu.

Pročitajte još:

Komentar