Neredi u Sijetlu: Policija upotrebila dimne bombe /video/

Policija je u Sijetlu, u saveznoj američkoj državi Vašington, upotrebila dimne bombe i biber sprej da bi rasterala demonstrante okupljene na protestima zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.
Sputnik

Policija je reagovala pošto je više puta upozorila demonstrante da ne pomeraju barikade postavljene između njih i policije.

​Na video-snimcima mogle su se čuti eksplozije i videti dim prilikom intervencije policije koja je demonstrante rasterala u subotu oko 20 sati po lokalnom vremenu.

​Prvobitno su se pojavile nezvanične informacije da je policija upotrebila i suzavac, ali je kasnije potvrđeno da je u pitanju bio biber sprej.

​Šef lokalne policije Karmen Best je izjavila novinarima da su pojedini demonstranti gađali policiju „kamenicama, flašama i eksplozivnim napravama“.

Prema njenim rečima, nekoliko pripadnika policije je povređeno.

​Hiljade demonstranata preplavilo je u subotu ulice, trgove i mostove u gradovima širom Amerike na protestima zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. Protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma održani su u Čikagu, Vašingtonu, Njujorku, San Francisku, Filadelfiji.

Podsetimo, Flojd je preminuo 25. maja u Mineapolisu pošto mu je policajac tokom akcije privođenja skoro devet minuta kolenom pritiskao vrat.

Protesti koji su počeli u Americi nakon ubistva Džordža Flojda raširili su se po celom svetu.

Pročitajte još:

Komentar