Zaharova: Duboko saosećam sa američkim narodom

U SAD se dogodila nacionalna tragedija u sferi ljudskih prava, kadrovi protesta koji su izbili kao odgovor na ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda izazivaju užas i saosećanje, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnik
„Istorija sve stavlja na svoje mesto. U mojim rečima nema ni trunke zluradosti, jer ti video-snimci, koji kruže čitavim svetom, izazivaju užas i preneraženost“, rekla je ona u direktnom emitovanju Jutjub kanala „Solovjoj lajv“.

Ona je rekla da iskreno saoseća sa Amerikancima zbog drame koja se događa u njihovoj zemlji.

„To je nacionalna tragedija koja je sakrila ono, o čemu oni (SAD), verovatno, nisu želeli ni da govore ni da slušaju, i o čemu su delili lekcije celom svetu. Radi se upravo o tragediji u sferi ljudskih prava, toj istoj oblasti koju su uvek smatrali rešenom kod sebe i neproblematičnom. Ispostavilo se da liderstvo koje su sami sebi pripisali – nije liderstvo“, istakla je Zaharova.

Ona je podsetila da je Amerika 2018. godine napustila Savet za ljudska prava UN, očigledno jer su shvatali šta se sprema unutar njihove države.

Moskva: Ovo nije prvi put da policija u Americi vrši neopravdano nasilje

Zaharova je takođe skrenula pažnju da su američke organizacije za zaštitu ljudskih prava, koje inače energično izveštavaju o sličnim događajima u svetu, prvih dana nakon Flojdovog ubistva bile veoma suzdržane u ocenama događaja koji su se odvijali na američkom tlu.

Širom SAD nastavljeni su protesti zbog ubistva Džordža Flojda, koje se dogodilo tokom intervencije policije u Mineapolisu. U Detroitu je tokom protesta preminuo mladić, a u pucnjavi u Oklendu poginuo je jedan policajac. Anonimni zvaničnik Bele kuće izjavio je da bi američki predsednik Donald Tramp mogao da pošalje vojsku u Mineapolis „veoma brzo“.

Osim inicijalnih demonstracija gnevnih građana u Mineapolisu, u državi Minesoti, gde je u petak raspoređena Nacionalna garda i uvedeno privremeno vanredno stanje sa policijskim časom, hiljade ljudi izašle su na ulice i u Čikagu, Detroitu, Los Anđelesu, Kentakiju, Vašingtonu, Atlanti, Denveru, Kolambusu, Memfisu, Njujorku, izvestio je Rojters.

Bela kuća je čak nakratko bila pod blokadom, opkoljena demonstrantima koji su uzvikivali „nema mira bez pravde“, a situacija je bila na ivici sukoba kada su pripadnici policije zapretili suzavcem jednom dečaku.

Pročitajte još:

Komentar