Trampov savetnik: Kina reagovala na virus korona kao SSSR na Černobiljsku katastrofu

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan uporedio je reakciju Kine na pojavu novog virusa korona sa reakcijom Sovjetskog Saveza na nesreću u nuklearnoj elektrani u Černobilju, piše „Politiko“.
Sputnik

Prema navođenju portala, O'Brajan smatra da su kineske vlasti, navodno, pokušale da sakriju epidemiju i da će taj čin ući u istoriju zajedno sa sličnom reakcijom rukovodstva SSSR-a na ono što se dogodilo u Černobilju.

Odgovarajući na pitanje da li su informacije krili vlada ili lokalni zvaničnici, on je rekao je Vašingtonu teško da da odgovor, jer je, kako kaže, Peking proterao sve reportere i nije dozvolio istraživačima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti da rade.

„Nevažno je da li su to činili lokalni zvaničnici ili Komunistrička partija Kine ─ radilo se o prikrivanju i na kraju ćemo dopreti do suštine“, istakao je savetnik.

Savetnik šefa države dodao je da je Kina pustila virus „koji je uništio bilione dolara u američkoj ekonomije“,  kao i da je Vašington sada prinuđen da troši sredstva na podršku građana.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp izjavio je 14. maja da bi Vašington mogao u potpunosti da prekine odnose s Kinom zbog situacije sa virusom korona, što bi omogućilo SAD da uštedi 500 milijardi dolara.

Sjedinjene Američke Države redovno optužuju Kinu da nije bila u stanju da obuzda širenje virusa korona, za prikrivanje činjenica i neblagovremenu reakciju. Kineske vlasti više puta su izjavljivale da su se od samog početka pridržavale otvorenog i odgovornog stava u vezi sa objavljivanjem podataka o epidemiji virusa korona.

Černobiljska katastrofa, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani „Lenjin“ u Ukrajini smatra se najvećom ekološkom katastrofom u istoriji nuklearne energije.

Pročitajte još:

Komentar