„Folksvagen“ priznao: Novi „golf“ ima probleme, prekidamo prodaju /video/

Kompanija „Folksvagen“ obustavila je isporuku svog najnovijeg modela „golf 8“, a iz nemačke kompanije su priznali da taj njihov model ima tehničke probleme.
Sputnik

„Golf“ je decenijama najvažniji model „Folksvagena“ i jedan od najprodavanijih automobila na tržištu, a sada se suočava sa ozbiljnim tehničkim problemom, piše nemački „Špigl“.

„Golf“ na steroidima: Ruski dizajneri kreirali terenac od popularnog automobila /foto, video/

„Folksvagen“ je zvanično saopštio da je isporuka obustavljena zbog „nepouzdanog prenosa podataka kroz softver za onlajn konekciju“. Kako piše „Špigl“, na novom „golfu“ ne radi dugme za pozive u slučaju opasnosti, koje je postalo obavezno za sve nove automobile u EU od 2018. godine.

Iz „Folksvagena“ su potvrdili tu informaciju i naveli da su problem sa asistencijom za pozive u slučaju opasnosti otkrili tokom kontrole kvaliteta u fabrici.

Automobilski gigant nije mogao da kaže koliko automobila je pogođeno ovim problemom i da prvo moraju da obaveste federalno telo za transport.

Posle toga, „Folksvagen“ će zajedno sa nemačkim vlastima proceniti kojem broju vozila je potrebno ažuriranje spornog softvera i kakav će opoziv u pitanju biti, odnosno da li će vlasnici dolaziti u servis samo kako bi bio izmenjen softver, ili se moraju preduzeti i drugi koraci. Prema nezvaničnim informacijama, promene za softver trebalo bi da budu spremne sredinom juna.

Ofanziva „Folksvagena“ za 2020: Spremna 34 nova modela

Proizvodnja „golfova“ biće nastavljena u međuvremenu, ali se oni neće prodavati, već će biti na lageru dok ne bude spreman novi softver.

Generalni direktor „Folksvagena“ Herbert Dis u martu je izjavio kako je „golf lider u segmentu smanjenja štetnih emisija, konektivnosti i bezbednosti“, te da „postavlja standarde digitalizacije“, međutim, sada se ispostavilo da ima probleme upravo u konektivnosti, digitalizaciji, pa i bezbednosti.

Ozbiljne softverske probleme ranije su izneli „Folksvagenovi“ sindikalci. Kako je rekao sindikalac Bernd Osterlog, „radnički savet bio je užasnut kako je rukovodstvo loše utemeljilo projekat od početka“, a u sindikalnom listu navedeno je da je novi „golf“ „dete delinkvent umesto deteta za primer“.

Prema navodima iz „Folksvagena“, razvoj novog modela „golfa“ kompaniju je koštao oko dve milijarde evra.

Komentar