Posle korone svetu preti nuklearna anarhija

Posle epidemije virusa korona svetu preti „nuklearna anarhija“, piše „Velt“. Model iz vremena „Hladnog rata“, kada su kontrolu nad naoružanjem imali SAD, Rusija, Velika Britanija i Francuska, više ne odražava istinski odnos snaga u svetu. U nuklearnom klubu su se pojavili novi igrači, navodi nemački list.
Sputnik

Tokom tri meseca epidemije virusa korona svet je stekao bogato iskustvo u borbi protiv „tihog, nevidljivog i nemilosrdnog“ ubice, piše „Velt“. Zahvaljujući tome, sada svako može da zamisli šta nas čeka u budućnosti, kada bude okončan nuklearni mir, sklopljen u vreme „Hladnog rata“, navodi autor teksta Mihael Šturmer.

Stara strateška arhitektura se ruši, a dosadašnji svetski poredak propada. SAD su umorne od uloge svetskog lidera i otišle su u izolaciju, za koju Evropljani nisu bili spremni. Kina, međutim, postepeno i nezaustavljivo jača svoj uticaj, piše autor. „Onog koji sebe naziva Srednjim carstvom, ne brine samo ekonomsko blagostanje, on pretenduje na potpunu prevlast, ’Novi put svile‘ je ekonomski i finansijski dokaz za to“, smatra Šturmer.

Obnavljanje strateške ravnoteže ne ometaju samo velike svetske države, nego i razvoj digitalne tehnologije, uz pomoć koje se može napadati tajno, kao i proizvodnja novih vidova naoružanja i militarizacija kosmosa. Razvejava se strah od uzajamnog uništenja, koji primorava zemlje na mir, smatra autor „Velta“.

Pored toga, nuklearnom klubu se pridružuju manji igrači. Prvo Indija i Pakistan, a sada Severna Koreja i Iran. Svetu preti „nuklearna anarhija“, upozorava Šturmer. Prema njegovom mišljenju, model iz šezdesetih godina, kada su kontrolu nad naoružanjem imali SAD, Rusija, Velika Britanija i Francuska, više ne odražava pravi odnos snaga u svetu.

Komentar