Goli zatvorenici na podu, aktiviranje ”smrtonosne sile” - zbog pokolja usred karantina /foto, video/

Snimci golih zatvorenika u Salvadoru „naslaganih” na podu kao pazle, obišli su svet. Slike nisu „procurele”, već ih je objavio Najib Bukele, predsednik ove centralnoameričke zemlje.
Sputnik

To je odgovor države na pokolj koji su lokalne bande sprovele prošlog vikenda širom zemlje. Samo od subote do ponedeljka, usred karantina, u zemlji je ubijeno najmanje 50 osoba. Prema podacima vlasti, bande su iskoristile situaciju u kojoj su svi agenti policije i vojske zauzeti borbom protiv pandemije, kako bi se međusobno obračunale. Smatra se da su ubistva mogla biti naručena direktno iz zatvora.

​​Salvador je jedna od naopasnijih zemalja na svetu sa prosekom od 325 ubistava mesečno u proteklih 10 godina. Lokalne bande haraju zemljom od završetka građanskog rata 1992. godine. Poznate kao “mare”, bande broje oko 70.000 članova. U zatvorima se nalazi njih 13.000.

​Nesvakidašnja vrsta „postrojavanja” u zatvorima, koja je u direktnom kontrastu sa izolacijom u vreme virusa korona, izazvala je negodovanje mnogih zaštitnika ljudskih prava.

Direktor organizacije Human Rajts Voč za Ameriku, Hose Migel Vivanko rekao je: „Naša dužnost je da ne dozvolimo da Salvador postane još jedna diktatura” i dodao da „Bukele koristi pandemiju kako bi još više degradirao demokratiju u zemlji.”
Goli zatvorenici na podu, aktiviranje ”smrtonosne sile” - zbog pokolja usred karantina /foto, video/

Erika Gevara, direktor Amnesti Internešnel za američki kontinent upozorila je na alarmantnu situaciju: „Gledali smo ove fotografije zatvorenika sa velikom zabrinutošću. To su scene ljudi koje zajednički odvode u zatvorska dvorišta na vrlo ponižavajući način.”

Komsija za ljudska prava Salvadora smatra da zatvaranje članova različitih bandi u jednu ćeliju može da dovede do pobuna ili kolektivnih ubistava.

 

Komentar