Nezapamćen pad ekonomske aktivnosti Amerike i evrozone

Ekonomije SAD i evrozone smanjiće se za 30 odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju. Oporavak od nove pandemije koronavirusa trajaće najmanje do kraja sledeće godine, navode analitičari Agencije za kreditni rejting (Fič Rejtings).
Sputnik

Kako je objavila francuska novinska agencija AFP, analitičari Fič-a smatraju da je ograničavanje javnog života u SAD i Evropi izazvalo ozbiljan pad ekonomske aktivnosti, prenosi portal Sibiz.

U tom svetlu se procenjuje da bi BDP u tekućem tromesečju u SAD i Evropi mogao da se smanji za sedam do osam postona kvartalnom nivou i za 28 do 30 posto godišnje.

Ovo je nezapamćeno privredno usporavanje, navode analitičari Fič-a dodajući da se nešto slično dogodilo u Kini u prvom tromesečju.

Agencija za kreditni rejting takođe je istakla da ako se zdravstvena kriza i mere olakšaju, u drugoj polovini godine može se očekivati značajno poboljšanje privrede.

Privrednoj aktivnosti može se pomoći vladinim podsticajnim paketima. I u ovom slučaju BDP se neće oporaviti na nivou pre pandemije koronavirusa pre kraja 2021. godine, navode analitičari Fič-a.

Pročitajte još:

Komentar