Rjabkov: Stavovi Rusije i SAD su principijelno različiti, očekuje nas teška diskusija

Sva potrebna pitanja mogu se rešiti bez dodatnog otežavanja i nesuglasica, ako se rukovodimo principima ravnoteže interesa i strogo pridržavamo normi međunarodnog prava – a Rusija je uvek za to, istakao je Rjabkov povodom formiranja radne grupe Moskve i Vašingtona za pitanja svemira.
Sputnik

Kako je Rjabkov već najavio, Moskva i Vašington formirali su radnu grupu za pitanja svemira.

On je istakao da su opšte teme za razmatranje, u principu, jasne, ali da sama diskusija verovatno neće biti laka.

Rjabkov je naglasio da se stavovi Moskve i Vašingtona o mnogim aspektima aktivnosti u svemiru fundamentalno i principijelno razilaze, a posebno, u perspektivi pojave oružja u svemiru, kao i ofanzivnih sredstava.

„S obzirom  na sve razlike, nije realno očekivati da će formiranje ove grupe odmah dovesti do velikog progresa. Ovde je potreban metodičan rad, a najvažnije, spremnost naših američkih kolega da pažljivo i promišljeno pristupe onim argumentima i logici, kojih se dosledno pridržava ruska strana”, istakao je Rjabkov.

Sjedinjene Američke države u mnogim situacijama nastavljaju da se pridržavaju beskompromisnog stava i nameću partnerima svoje viđenje situacije, što se ogleda i u skorašnjim izjvama zamenika državnog sekretara SAD za pitanja međunarodne bezbednosti Kristofera Forda o „neodgovornim” i „opasnim” aktivnostima Moskve i Pekinga u svemiru.

Rjabkov: Stavovi Rusije i SAD su principijelno različiti, očekuje nas teška diskusija

Prema Rjabkovu, zalaganje Vašingtona za takav jednostani pristup je žalostan.

„Uvek smo uspevali da razlikujemo retoriku od suštinskog stava neke strane. Retorika nam i nije bitna, jer je u većini slučajeva reč o jeftinoj propagandi, koje je u Vašingtonu u poslednje vreme toliko da prikriva suštinu. Ipak, stav SAD nam je dobro poznat i mi ćemo kao i ranije tokom dijaloga s američkim kolegama iza zatvorenih vrata nastaviti da ih spuštamo na zemlju. Mi smo ozbiljni ljudi, imamo dovoljno stručnjaka u svim državnim strukturama. Pokušaji ovakvih poučnih obraćanja su beskorisni i besmisleni”, konstatovao je ruski zvaničnik.

On je podsetio da svaki potencijalni sporazum uvek predstavlja „ravnotežu interesa”.

Pročitajte još:

Komentar