Kako se virus korona širi po trgovini kada se nakašlje neko ko je zaražen /video/

Finski naučnici napravili su simulaciju koja pokazuje kako se čestice iz jednog kašlja koje sadrže korona virus mogu raširiti supermarketom.
Sputnik

Simulacija naučnika sa Univerziteta Alto pokazuje da se čestice u vazduhu u zatvorenom prostoru zadržavaju nekoliko minuta i šire se kroz dva reda u trgovini.

Prema preliminarnim rezultatima njihovog istraživanja, sitne čestice koje sadrže korona virus mogu se zadržati u vazduhu duže nego što se mislilo što govori u prilog tome da bi se tokom pandemije trebalo izbegavati zatvoreni prostori.

Četiri istraživačka tima zasebno su proveli modeliranje, koristeći iste početne uslove za osobu koja kašlje u prolazu između polica, prenosi „Indeks“.

„Neko zaražen korona virusom može kašljati i hodati, ali tada ostavlja iza sebe izuzetno male čestice aerosola koje nose korona virus“, rekao je docent Univerziteta Alto Vili Vuorinen.

„Te bi čestice mogle završiti u diajnim putevima drugih u blizini“, dodao je.

Jusi Sane, glavni specijalista Finskog instituta za zdravlje i dobrobit, naglasio je važnost preliminarnih rezultata.

„Institut preporučuje da ostanete kod kuće ako vam nije dobro i da održavate fizičku distancu sa svima. Upute uključuju i kašljanje u rukav ili tkivo i brigu o dobroj higijeni ruku“, rekao je Sane.
Komentar