Udvostručen broj mornara obolelih od korone na nosaču aviona „Teodor Ruzvelt”

Broj članova posade američkog nosača aviona „Teodor Ruzvelt” koji su pozitivni na virus korona za tri dana se skoro udvostručio na 447 ljudi, piše u saopštenju na sajtu američke Ratne mornarice.
Sputnik

Prema podacima od 7. aprila, među posadom bilo je 230 zaraženih.

„Prema trenutnim podacima, 92 odsto članova posade ‘Teodor Ruzvelt’ testirano je na Kovid-19. Od toga, pozitivnih je 447 testova, a negativnih 3.284. Brod je napustilo 3.155 mornara”, piše u saopštenju.

Prethodno je saopšteno da je pozitivnih rezultata bilo oko stotinu, a da je planirano da brod napusti oko 3,7 hiljada mornara od skoro 5 hiljada koliko se nalazilo na brodu. Ostali bi obezbeđivali funkcionisanje brodskih sistema.

Nosač aviona se trenutno nalazi u vojnoj bazi Gvam i, kako uverava komanda, ostaje u funkciji, bez obzira na otkrivanje virusa korona.

Podsetimo, kapetan „Teodora Ruzvelta” Bret Krozje, razrešen je dužnosti nakon što se u medijima pojavilo njegovo pismo rukovodstvu s molbom za povlačenje na obalu većeg dela posade. 

Ubrzo nakon toga, objavljeno je da je kapetan nosača aviona i sam zaražen Kovidom-19.

Vršilac dužnosti američke Ratne mornarice Tomas Modli je posle oštrih kritika na račun javnog istupanja Krozjea u utorak podneo ostavku američkom ministru odbrane Marku Esperu, koja je i prihvaćena.

 

Komentar