Beograd dva dana među najzagađenijim gradovima sveta, šta je razlog

Beograd je drugi dan za redom među gradovima sa najvećim zagađenjem vazduha na svetu.
Sputnik

Beograd je i u petak bio najzagađeniji grad na svetu, sa indeksom 380 prema rezultatima koje je objavio sajt airvisual.com švajcarske kompanije Iqair, što su potvrdili i rezultati Gradskog zavoda za javno zdravlje koji su kvalitet vazduha ocenili kao „jako zagađen“.

I jučerašnja merenja zagađenja su alarmantna: prema podacima sajta airvisual.com, Beograd je drugi najzagađeniji grad na svetu, dok je prema oceni Gradskog zavoda i dalje „jako zagađen“.

Beograd dva dana među najzagađenijim gradovima sveta, šta je razlog

Mnogi Beograđani pitaju se šta je uzrok zagađenja, budući da je saobraćaj znatno slabiji usled ograničenog kretanja tokom vanrednog stanja, a duvao je i vetar.

Beograd dva dana među najzagađenijim gradovima sveta, šta je razlog

Iz Ministarstva zaštite životne sredine saopštili su juče da se „registruju velike koncentracije suspendovanih čestica (PM)“, preneo je RTS.

Kako su dodali „specifičnost trenutnog aero-zagađenja je to što dominiraju krupnije čestice, dok su čestice do PM 2,5 manje zastupljene, što nije bio slučaj do sada“.

Šta treba preduzeti da se smanji zagađenje vazduha u Srbiji?

Iz Ministarstva navode da se može pretpostaviti kako je „dominantan izvor, pored individualnih ložišta i resuspendovana prašina, koja i inače u naseljenim mestima spada u veće zagađivače“.

„S obzirom na to da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosfere“, navodi se u saopštenju.

Takođe, procenjuju da će se stanje zagađenosti vazduha popraviti sa očekivanom promenom meteoroloških uslova.

Komentar